Springmask är en vanlig tarmparasit som sprids genom att man får i sig maskens ägg genom munnen. Foto: SVT/Gorm Kallestad/TT

Explosionsartad ökning av springmask – nätdoktorer nedringda i jakt på medicin

Uppdaterad
Publicerad

Förekomsten av springmask har ökat markant under sensommaren – samtidigt som den receptfria medicinen är slut på apoteken och väntas inte komma in igen på minst en månad. Nu uppger nätdoktorer för SVT Nyheter att mängden samtal om springmask ökat med 60-75 procent under augusti och september.

I början av augusti tog den receptfria medicin som springmask vanligtvis behandlas med slut i butikerna. Läkemedlet är slut även hos tillverkaren, som uppger att det beror på en brist av den aktiva substans som tabletterna innehåller. Medicinen kommer därför inte att finnas att köpa igen förrän i mitten av oktober.

Sedan augusti har nätdoktorerna blivit nedringda av oroliga föräldrar.

Mest förskolebarn

Springmask är en tarmparasit som framför allt förekommer hos barn i förskoleåldern. Den sprids genom att man får springmaskens ägg i munnen. Äggen utvecklas till larver i magsäcken och därefter till vuxna maskar i tarmen. De vuxna maskarna tar sig ner till ändtarmen, där de lägger ägg utanför ändtarmsöppningen.

Sedan kan de spridas vidare till andra barn via fingrar, leksaker, underkläder och sängkläder.

– Det är ingen allvarlig sjukdom. Symptomen man får är klåda i baken. Men å andra sidan brukar många föräldrar klaga på att varken de eller barnen får sova under tiden de har springmask, så det är det stora problemet, säger parasitologen Staffan Svärd.

”Kan bero på stora barngrupper”

Förekomsten av springmask har ökat markant de senaste åren. Hur mycket det har ökat är svårt att säga eftersom det inte förs någon statistik över det i Sverige. Forskarna tittar istället på hur många som söker på ordet springmask på nätet, och där kan man se en tydlig uppgång i mars 2015 och nu i augusti och september 2018.

– Det är ingen som riktigt vet vad ökningen beror på. Den har kommit gradvis över många år. Och det är inte bara den här parasitsjukdomen, utan man har sett samma tendens med till exempel huvudlöss, säger parasitologen Staffan Svärd.

Han fortsätter:

– Det har varit lite diskussion om stora barngrupper på förskolor, eftersom det framförallt är förskolebarn som får de här åkommorna. Så kanske sprids det lättare på förskolan nu, säger Svärd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.