Systembolaget har sin motsvarighet i nästan alla nordiska länder. Foto: TT

Alkoholmonopolet ganska unikt för Norden

Uppdaterad
Publicerad

Alkoholmonopolet är en ganska unik företeelse för Norden. Syftet är att värna om folkhälsan genom att hålla nere konsumtionen.

Systembolaget är ett statligt företag som har monopol på att sälja sprit, vin och öl med en alkoholhalt över 3,5 procent. Företaget grundades 1955 och har i uppdrag att sälja alkohol utan vinstintresse.

LÄS MER: IOGT-NTO sågar Centerpartiets alkoholförslag

Målet är att begränsa den totala alkoholkonsumtionen, eftersom forskningen visar att alkoholskadorna blir större ju mer som dricks. Enligt forskning skulle konsumtionen vara drygt 30 procent högre om starköl, vin och sprit såldes i livsmedelsaffärer, skriver Systembolaget på sin hemsida.

Danmark saknar monopol

Enligt nykterhetsorganisationen IOGT-NTO är alkoholmonopolet en ganska unik företeelse för Norden. Norges motsvarighet heter Vinmonopolet, medan Island har sitt ATVR och Finland sitt Alko.

– Grunden är densamma, att värna om folkhälsan genom att hålla nere konsumtionen. Men regleringarna ser lite annorlunda ut i de olika länderna, säger Johnny Mostacero, förbundsordförande för IOGT-NTO.

Danmark utgör undantaget och saknar monopol.

Även vissa delstater och provinser i USA och Kanada har ett liknande monopolsystem.

LÄS MER: Centerpartiet: låt lanthandlarna sälja alkohol direkt från hyllan

LÄS MER: SVT Opinion: ”Låt Sveriges vinbönder få sälja sin egen alkohol”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.