En Sveriges Radio-profil utreds internt efter att fler personer larmat om sexuella trakasserier. Foto: TT

Utredning klar – men inget besked om SR-profilen

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring den radioprofil som utretts för sexuella trakasserier är nu klar. Men framtiden för radioprofilen är fortfarande oviss. Inget besked gavs i dag, trots att ett möte hållits på profilens redaktion i dag.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om hur radioprofilen ska kränkt och kommit med ovälkomna sexuella närmanden till flera medarbetare på Sveriges Radio. Beteendet med maktmissbruk, grova sex-sms och härskartekniker ska ha pågått under en lång tid. Trots att den närmsta ledningen larmats flera gånger förut har inte saken tagits vidare och SR-profilen har fått fortsätta.

Först för en månad sedan startades en utredning. Ett internt möte på profilens redaktion har precis avslutats på redaktionen.

Radioprofilen är sjukskriven sedan ett par veckor sedan, men när utredningen idag avslutades saknades tydliga besked om hennes framtid inom Sveriges Radio.

Enligt Ekot skriver Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, att företaget vidtagit ett antal åtgärder under utredningens gång men att man av princip inte kommenterar uppgifter om enskilda medarbetare.

– Vi varken bekräftar eller dementerar, skriver hon.

Ledsna och arga medarbetare

På profilens redaktion har medarbetarna som varit utsatta mått så dåligt att de inte har kunnat sända ut programmet utan utsändningen har fått flyttats till andra redaktioner. Medarbetare som SVT Nyheter pratat med berättar att de är ledsna, arga och frustrerade – men också att de varit rädda för hur de ska bli med sina jobb när de nu vågat berätta.

Medarbetare beskriver hur de fått veta att de ska ”tåla en del och dalta med henne för att hålla henne på gott humör”.

– Hon kan komma fram och be en att ”hångla lite med henne” eller ge en sliskiga kyssar i nacken och vilja att man ska krama henne. Ena sekunden kan hon få utbrott och säga att man inte duger något till, för att nästa sekund säga att man är oumbärlig. Och de sexuella inviterna ingår i det otroligt obehagliga beteendet, har en person tidigare sagt till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.