SSU polisanmäls för medlemsfusk

Publicerad

Ungdomsstyrelsen tänker inom några dagar polisanmäla socialdemokraternas ungdomsförbund SSU för misstänkt fusk i medlemsrapporteringen.

Staffan Eklund på Ungdomsstyrelsen säger att SSU ansökt om bidrag på fel- aktiga grunder och att man misstänker att det är brottsligt. SSU:s revisor ska anmälas till revisorsnämnden.

Tidigare i dag återkallade SSU sin ansökan om bidrag fram till 2008. 2,8 miljoner kr av årets bidrag som utbetalats ska betalas tillbaka. SSU:s ordförande Ardalan Shekarabi vill inte kommentera planerna på polisanmälan.

Riskerar åtal för bedrägeri
Att SSU tänker betala tillbaka pengarna innebär inget i sak för Ungdomsstyrelsen.

– Vi har för avsikt att polisanmäla SSU och även anmäla deras revisor till revisorsnämnden, säger Staffan Eklund på Ungdomsstyrelsen, till Rapport.

Polisanmälan gäller brottsligt förfarande, vilket kan leda till åtal för bedrägeri eller falskt intygande.

”Omöjligt belägga fusk”
I sin rapport konstaterar revisorerna att SSU-distriktens bokföring är svårtolkad, vilket gör det svårt att göra tillförlitliga jämförelser. Det är ”omöjligt att å ena sidan belägga att medvetet fusk förekommit eller å andra sidan utesluta att det inte förekommit”.

Även Ung Vänster har polisanmälts misstänkta för att ha blåst upp medlemssifforna. Men det har inte gått att kontrollera medlemsantalet eftersom Ung Vänster har förstört medlemsregistret. Därför har Ungdomsstyrelsen valt en annan utväg.

– Det borde vara rimligt att titta på medlemsuppgifter för 2004 i den kommande ansökan till oss och att dom ska granskas noggrant av en godkänd revisor. Då får man ett underlag för ungefär hur många medlemmar man hade även året innan, säger Staffan Eklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.