Rörligheten bland den svenska väljarkåren tycks ha minskat något på senare tid, enligt Novus senaste väljarbarometer, som görs på uppdrag av SVT Foto: Henrik Montgomery / TT

SVT/Novus: Stabilt läge bland väljarna

Uppdaterad
Publicerad

Rörligheten bland den svenska väljarkåren tycks ha minskat något på senare tid. Det här visar Novus senaste väljarbarometer, som görs på uppdrag av SVT. Samtidigt tycks en allvarlig opinionskris bestå bland två av riksdagens partier.

– Från en månad till en annan så ser den här undersökningen ganska ospännande ut. Men under ytan finns det ändå flera intressanta förändringar, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus.

Även om inga förändringar är statistiskt säkerställda i den här mätningen så är det ändå noterbart att Socialdemokraterna tycks fortsätta att tappa stöd efter uppgången i våras under coronapandemin, enligt Torbjörn Sjöström.

Han tycker också att det är värt att notera att det inte är riktigt säkert vilket av Moderaterna eller Sverigedemokraterna som är landets näst största parti, samtidigt som två partier, Liberalerna och Miljöpartiet, fortsätter att kämpa kring fyraprocentsspärren.

– Vi ser att Liberalerna har haft problem under hela den här mandatperioden, Miljöpartiet likaså. Än har vi inte sett att deras situation har förbättrats och de har dessutom tappat i förtroende i sina egna kärnfrågor, säger Torbjörn Sjöström.

Så gjordes undersökningen

  • I Novus väljarbarometer på SVT:s uppdrag har 3.082 slumpmässigt utvalda röstberättigade svenskar valt att delta i undersökningen under perioden 24 augusti till 13 september.
  • Undersökningen har genomförts per telefon, SMS och post. Resultatet ger en bild av hur röstberättigade svenskar tycker i frågan. En antal personer utöver de som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen. Novus har kontrollerat att detta bortfall inte påverkar undersökningens resultat.
  • Totalt utgör de som svarat 52 procent av det totala antalet tillfrågade som var 5.927 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.