Jonatan Salzer är neurolog och svarar på tittarnas frågor om yrsel. Foto: Moa Frygell/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läs chatten om yrsel

Publicerad

Neorologen Jonatan Salzer svarar på tittarnas frågor om yrsel.

Hittar du inte svar på din fråga kan du skicka in den till programmet HÄR.

Här hittar du svar på vanliga frågor:

1177: Symptom som du ska söka akut för

Yrsel.com – Yrselforum

Så funkar balans och yrsel

Balansövningar mot yrsel

Takfönstersyndrom

Vestibularneurit/3PY

Kristallsjukan

Kristallsjukan: Diagnos och övningar som hjälper

Varför får man kristallsjukan?

Återkommande kristallsjuka

Är kristallsjuka ärftligt?

Kan barn få kristallsjukan?

Ménières

Information om Ménières sjukdom

Så är det att ha Ménières sjukdom

Yrsel mellan Ménières-anfall

SVT rapporterade · chatta om yrsel

18.41

Hej. 2009 fick jag efter röntgen reda på att jag hade fyra diskbrock i nacken. Har sedan dess alltid problem med att jag blir otroligt lätt trött vid fysisk aktivitet. Sedan ca 1 år tillbaka har jag även börjat få rikligt med yrsel när detta händer. Har detta en sammankoppling eller vad kan yrseln bero på. Har även problem med synen då jag ofta ser väldigt suddigt. Tacksam gör svar.
Med vänlig hälsning
Hej Mona,
 
Ja, ibland kan det finnas en koppling mellan nacksmärta och yrsel. Om din syn dessutom är lite sämre så kan det ytterligare förvärra symtomen. Försök jobba med din nacksmärta till exempel tillsammans med en sjukgymnast, och försök se till att du har så bra glasögon som möjligt för att korrigera upp synen.
18.41
Jag är sedan lång tid ständigt trött. På kvällarna kan tröttheten snabbt gå över till snurrighet och då måste jag komma till sängen fort. Sover bra på nätterna men inga länga nätter. Kan vissa dagar sova middag två gånger. Har kollat sömnapné med bra resultat. Har gjort MR-undersökning med måttlig småkärlssjukan som resultat. Har en utmattningsproblematik i botten. Ger småkärlssjukan symptomen trötthet och yrsel?
Vad ska jag göra för att må bättre och orka att vara aktiv under dagen?
Hej. Trötthet kan absolut ge yrsel och dålig balans. Även utmattningsproblematik kan påverka balansen. Om din småkärlssjuka däremot hänger ihop med yrseln eller inte har jag svårt att svara på. Jag tror du framförallt behöver jobba med grundproblemet, dvs tröttheten och utmattningsproblematiken.
18.42
Jag är en kvinna på 72 år och har en fråga om kristallsjukan.Jag har haft den flera gånger men då har den gått över rätt fort.Den här gången har jag haft den i drygt 2veckor.Jag har gjort som jag blivit lärd att sitta på sängen och slänga sig åt båda håll och låta det snurra en verklig otäck rörelse.När jag nu är uppe går det bra men har ont i nacken och kan ibland få huvudvärk och yrsel.När kvällen kommer får man vinkla huvudet försiktigt för att se om det snurrar och för det mesta gör det forfarande det.Vad ska jag göra?
Hej Lena. Det låter som att du skulle behöva hjälp av en läkare eller sjukgymnast att kontrollera om diagnosen fortfarande stämmer. Ibland kan kristallsjukan byta skepnad och kristallerna hamnar i en annan båggång, alternativt fastnar. Då kan man behöva göra andra övningar för att komma tillrätta med besvären.
18.43
Jag drabbas titt som tätt av Kristallsjukan! Gör övningar enligt konstens alla regler, men får ofta dras med denna hemska sjukdom 1 - 3 veckor! Har varit på olika undersökningar, läkare hittar inga "fel"... de säger att det finns inget att göra, förutom övningarna. Jag köpte tabletter på Gran Canaria, vid namn serc, dessa tar jag numera, Kristallsjukan blir lindrigare och kortvarigare, hittills i alla fall... (har bara hunnit ta dessa 2 ggr)!

Fråga 1, finns liknande tabletter att köpa i Sverige?

Fråga 2, Kan man operera fast kristallerna, som orsakar Kristallsjukan?
Hej. På fråga 1: Dessa tabletter finns i Sverige men jag rekommenderar inte att du använder de mot kristallsjuka eftersom de bara försenar återhämtning.
Fråga 2: Nej, det går inte att operera fast kristaller, utan man får jobba med försöka "lägga tillbaka" dem på rätt plats samt att röra på sig så mycket som möjligt för att lösa upp dem.
18.43

Jag undrar vad yrsel kan bero på?
Är det olika orsaker om det är en äldre person ?
Hej Lena. Yrsel kan bero på många olika saker! T.ex. påverkan på balansorganen, på känselfunktionen i benen och på synen. Det gäller att optimera förutsättningarna genom att använda bra glasögon, stabila skor, vara utvilad, undvika läkemedel som påverkar balansen negativt och ha ledljus nattetid så man inte snubblar. Titta gärna på tipsen i slutet av programmet också.
18.44
När jag lägger ner huvudet mot kudden på kvällarna (inte alltid) så snurrar sovrums taket ovan mig, somnar ofta på v sida vaknar efter några timmar och ska vända på mig för att lägga mig på höger sida då är det karusell igen !?!
Vaknar framåt 4-5 på morgonen och behöver gå till toan då måste jag sitta en stund på sängkanten innan jag går dit.
Det händer också ibland om jag behöver titta uppåt mot taket eller utomhus mot himlen så måste jag ofta hålla i mig för annars blir jag yr i huvudet.
VAD KAN DETTA BEROR PÅ ??
Har högt blodtryck som jag tar en tablett mot varje morgon. Annars är jag "ganska" frisk kvinna i den övre medelåldern.
Hej. Det låter som att det skulle kunna vara kristallsjukan du har. Gå till din hälsocentral och kolla upp det.
18.49
Jag har en fråga ang min mamma som är 85år och ständigt lider av yrsel samt ett tryck på huvudet. Hon har blivit röntgad 2ggr och man har inte sett ngt som skulle orsaka yrsel. Däremot har vi fått veta att hon har förstorade bihålor som ligger bakom de yttre bihålorna och man kan inte åtgärda detta. Kan det vara ngt annat eller........ Hon har det jättejobbigt! Hon har endast medicin för kolesterol och ögondroppar för grönstarr .
Hej. Det är utifrån beskrivningen svårt att säga vad orsaken eller orsakerna till din mammas yrsel och tryck över huvudet är. Jag får nog hänvisa er till närmaste hälsocentral i första hand.
18.49
Jag har en fråga angående yrsel som kommer och går lite då och då. Oftast när jag anstränger mig eller är ute och går och då blir det som att man åker karusell och jag mår väldigt illa, jag kan knappt gå och blir sängliggande i 1-2 timmar (kan variera). Jag kan även känna av det annars också men då snurrar det inte lika mycket utan då bara känner jag av det.

Till min fråga då vad kan detta vara och hur ska man göra för att det ska gå över fort då det har börjat bli väldigt jobbigt eftersom jag är rädd att jag ska bli yr så fort jag går, Jag har haft detta ett par år nu.

Jag ska tillägga att jag är 17 år.
Hej Amanda. Det är svårt att avgöra orsaken till yrsel vid ansträngning på det viset du beskriver. Jag tycker du ska gå till hälsocentralen och mäta ditt blodtryck, lämna ett EKG och träffa en läkare för att vara på den säkra sidan.
18.51
Hej jag är en 66-årig kvinna som lider av yrsel inte när jag reser mig utan tex när jag sitter o skriver på datorn, ligger framför tv eller i sängen. Jag har Fibromyalgi sedan 40-år och har även problem med tinitus.

Jag äter Vesicare och Zopliklon Pilum till natten. Men min undran är vad kan denna yrsel bero på??
Hej Lotta. Din tinnitus kan möjligen hänga ihop med din yrsel, men jag vet lite för lite om dina symtom för att kunna ge ett tydligt svar på din fråga. Diagnosen 3PY kan ibland gå med yrsel i samband med scrollande tecken eller bilder på en skärm. Det finns mer information om 3PY på nätet om du söker, och vi kommer prata om det senare i programmet.
18.52
För tre år sedan vaknade jag med kallsvettning och hela rummet snurrade, även kräkning.
Ambulans till sjukhus.
Röntgen av huvud och en massa tester följde.
Till sist kom man fram till diagnosen Virus på balansnerven.
Efter några dagar fick jag åka hem med hjälp av min fru som stöttning.
Yrseln höll i sig länge och jag fick börja lära mig gå på nytt.
Min fråga.
Fortfarande känner jag av yrsel och har svårt att gå rakt.
Hur lång tid ska det ta innan man känner sig ok?
Hej Sven. Det låter som en klassisk vestibularisneurit! Det är jätteolika hur snabbt det går att återhämta sig. Det bästa du kan göra är att röra på dig så mycket som möjligt och försöka låta bli läkemedel mot illamående. Sök gärna upp en fysioterapeut som kan hjälpa dig ta fram balansövningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fråga doktorn

Mer i ämnet