Hundinstruktör Jenny Afvander och hundbeteendespecialisten Alexandra Ortega.

Experterna svarade på läsarnas frågor om hunduppfostran

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagskvällen svarade hundbeteendespecialisten Alexandra Ortega och hundinstruktör Jenny Afvander på läsarnas frågor.

Hundbeteendespecialisten Alexandra Ortega har uppmärksammats i dokumentären Alexandra och alla hennes hundar för hur hon arbetar för att få ordning på besvärliga hundar. Hon hjälper även andra och menar att problemet ofta ligger hos hundägaren, inte hos hunden.  

Jenny Afvander är hundinstruktör och arbetar på ett annat sätt än Alexandra Ortega.

SVT rapporterade · Chat om hunduppfostran

Hej!
I den här chatten kan du ställa frågor till Jenny Afvander och Alexandra Ortega. Du kan skriva dina frågor redan nu så svarar Jenny Afvander och Alexandra Ortega på så många frågor de kan så fort de kommer ut ur sändning.
Välkomna!
21.00
Vi ser att det börjar trilla in frågor. Kul! Fortsätt gärna skicka in. Alexandra och Jenny kommer svara efter sändning.
21.44
Hur tuffa är hundar mot varandra ”i det vilda”. Bör vi inte anpassa vårt beteende mot vad som är naturligt dominant beteende i en flock?
Hundar är inte naturligt dominanta. Vargar lever i familjer med mamma, pappa och syskon av olika åldrar. När det blir konflikter eller barnen börjar bli stora så lämnar de familjen för att starta en egen familj.
Hundar lever med människor, de vet att människor inte är hundar.
Vi är smartare än de är, och borde kunna lösa konflikter utan att ta till obehag.
// Jenny
Om man ska generalisera så är ”hundar i det vilda” tuffa mot varandra vid behov, till exempel i konkurrensen om en position, en tik, mat, revir eller annan resurs, men också i sin fostran av av valpar, unghundar och för att underhålla ordningen. Det anmärkningsvärda är att hundar tenderar att vara tuffare som sällskapsdjur, eftersom resurserna är fler och utrymmet mindre. Och ja, jag tycker att vi ska anpassa oss så långt det är rimligt efter vad som är naturligt för hunden, precis som man eftersträvar med alla andra djurtyper i fångenskap.
// Alexandra
21.49
Bästa metoden att få hunden att inte skälla på mötande hundar?
Jag skulle satsa på att fånga det fantastiska beteende som hunden gör INNAN den börjar skälla på mötande hundar.

Din hund får syn på en annan hund, öronen lyfts lite
Du: Bra! Och ger en riktigt god godis.
Repetera vid varje hundmöte, efter ett antal repetitioner kan man börja se att hunden får syn på en annan hund och vänder sig mot dig för att se om du tänkt belöna upptäckten och hiva fram godiset. 
Det kallas motbetingning. Stort lycka till. 

PS
Se till att du inte gör någonting förrän hunden noterat den mötande hunden.
Alltså se upp för
Du ser en hund, du börjar prassla med godispåsen.
Hunden ser en hund.
Du säger bra och ger godis.

Efter några repetitioner kommer din hund börja titta efter mötande hundar när du prasslar med godispåsen. Inte önskvärt. :-)
// Jenny
21.53
Det kommer många frågor! Det gillar vi :). Tyvärr kommer Jenny och Alexandra bara hinna svara på några av dem.
21.57
Om man har säkerställt att sin valp är nyrastad, har ätit/druckit men ändå skäller och vår bedömning är att han önskar leka mera men man har ingen möjlighet/lust. Vad gör man då?
Då avvisar man valpen för att den ska lära sig att kunna slappna av, ta det lugnt, vara passiv och inte alltid stå i centrum, så att den i framtiden är lätt och behändig att ha med sig överallt. En artig hund får ett friare liv! 
// Alexandra
22.02
Det har blivit mer vanligt att folk låter kastrera sina hundar, åsikter om det? Får kastrerade hundar tävla i bruks? Är era egna hundar kastrerade?
Jag tycker att kastrering är ett stort ingrepp. Det påverkar hormoner och beteende.
Med det sagt, vi har avlat på att hundar ska vara lättparade, och därför är många hundar översexuella och mår dåligt i dagens samhälle med många hundar som lever nära varandra.
Så kastrering av både tik och hane kan vara att rekommendera om de mår dåligt.
Däremot är det ofta inte särskilt effektivt för att hantera aggression.
Mina hanhundar har använts i avel och är inte kastrerade.
Jag har dålig koll på bruks, men tror att de får tävla.
// Jenny
22.04
Jag se att ni undrar var frågorna tar vägen. Jenny och Alexandra skriver så fort de kan så fort vi har passat vidare frågorna till dem. Och tack för alla frågor!
22.06
Jag bor i lägenhet och det är ganska lyhört från trapphuset, varje gång en granne går i trappen eller att en dörr öppnas , skäller vår hund. Hur gör jag för att få bort skällandet?
Det är inte superlätt, men ungefär ett sånt här upplägg skulle jag utgå från (utan att ha sett din hund eller gjort en bedömning över varför den skäller, så jag utgår från att den ger varningsskall)

1. Stör ut ljudet i möjligaste mån, under en träningsperiod. Typ Spotify och white noise med valfritt ljud som vågskvalp/fågelkvitter/regnskogsljud. Kan man hänga ett tungt draperi framför lägenhetsdörren eller stänga dörren till hallen för att eventuellt dämpa ljudet från trapphuset?
2. Ha skålar med godis lätt tillgängligt i lägenheten.
3. När hunden noterar ett ljud (gärna utan skall, men i början får man ta det man får) säg BRA! och spring till närmaste godisskål. Ge godis.
4. Repetera.
Effektivare ändå
Fejkträna. Om ni är två, eller låna en kompis:
1 Hund i lägenhet, godis. Förare
2 Kompis klampar en gång i trappan - bra  - godis.
3 Repetera, minska och öka (inte bara öka) intensitet och längd på ljud. Gör det lätt för hunden.
Träna fem minuter om dagen.
// Jenny
22.09
Alexandra, hur ska man närma sig en aggressiv/osäker hund? Inte ögonkontakt/rakt emot osv? Såg inte riktigt det i specifikt din dokumentär. Vill veta hur jag kan göra framöver. Du är grym för övrigt.
Tack snälla!
Säkerheten är A och O så om du ska närma dig en aggressiv hund så bör det vara för att säkerställa den så gott det går. Undvik att se den i ögonen samt att röra eller prata. Närma dig i sidled och se till att ha något i närheten att freda dig med vid behov. Andas lugnt, rör dig långsamt och sansat. 
// Alexandra

Under tisdagskvällen möttes de i Aktuellt för att diskutera hur olika metoder kan användas för hunduppfostran.

Alexandra och alla hennes hundar finns att se på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer