Starbucks framgång beror på dess etiska profil, enligt vd Howard Schultz. Men bolaget har fått kritik, både för att behandla sina anställda dåligt och för att ha varit inblandade i skattetplanering. Foto: TT/Montage

Kaffejätten Starbucks skattetrassel

Uppdaterad
Publicerad

I år ska den vinstrika amerikanska kaffekedjan Starbucks storsatsa i Sverige. SVT:s granskning visar att bolaget, som har en hög etisk profil, har avslöjats med olika skatteupplägg.

Det är 30 år sen Howard Schultz tog med sig italienskt kaffe till Seattle. Med hjälp av popartister och politiker har bolaget Starbucks marknadsfört sig som rättvisemärkt med hög etisk profil. Det är inte vinsten som är central utan samhället, de anställda och kunderna. Det har vd och styrelseordförande Howard Schultz berättat om, gång på gång i olika intervjuer.

Enligt Howard Schultz beror en stor del av Starbucks framgångar världen över på bolagets etiska profil. Men 2012 avslöjade Reuters bolagets dubbelmoral. Starbucks hade under flera år nolltaxerat i England, trots att verksamheten var mycket lönsam.

Delar av upplägget har gått ut på att Starbucks överfört en del pengar till ett systerbolag i Holland, att man köpt kaffebönor från Schweiz och betalat höga internräntor. Avslöjandet ledde till omfattande protester i London och bolaget betalade till slut in 10 miljoner brittiska pund till de brittiska skattemyndigheterna 2013 för att mildra den offentliga kritiken.

Ett skatteparadis

Det är inte bara i England som Starbucks är inblandade i skatteplanering. I Sverige har hittills Starbucks bara funnits på Arlanda och några tågstationer. SVT:s granskning visar att bolaget SSP, som haft franchiseavtalet, ägs av riskkapitalfonden EQT på skatteparadisön Guernsey. Fonden har, enligt brittiska TV-kanalen Sky News, planer på att sälja bolaget via börsen inom ett år. Då kan reavinsten slussas vidare utan att den beskattas i Sverige.

EQT:s ansvarige partner, Per Franzén, skriver i ett mejl till SVT att han inte kan kommentera börsnoteringar men att varje investerare vid en försäljning kommer att ”betala kapitalskatt i deras respektive juridiska säte” alltså där företaget är registrerat.

Ingen skatt 2013

Nyligen fick ytterligare ett riskkapitalbolag franchiseavtal med Starbucks för Sverige. Norska Umoe tänker storsatsa i Sverige med ett 15-tal caféer de närmaste två åren. Enligt grundaren Jens Ulltveit Moe öppnas ett tiotal caféer redan i år.

– Vi ser den svenska marknaden som väldigt lovande. I Sverige finns ingen internationell kaffekedja och de är stora kaffedrickare. Unga människor står i kö en halvtimme för att få en Frappuccino. Det hade inte jag gjort, men det gör de, säger Jens Ulltveit-Moe och ler.

Även franschisetagaren Ulltveit-Moes bolag har begränsade skattekostnader. Bolaget fick kritik 2012 för att det nolltaxerade bland annat på grund av förlustavdrag inom koncernen. Det blir heller ingen skatt för 2013 för att vinsten återinvesteras.

– Det är som norska regler är. Det är ju för att man i Norge önskar att den vinst man gör ska återinvesteras i en annan näring, säger Jens Ulltveit-Moe.

Kritisk mot uppläggen

Jens Ulltveit-Moe säger att han är tveksam till Starbucks skatteplanering även om han anser att de inte brutit mot några lagar.

– Det har med rätta varit en stor debatt om internationella bolag som tar sina intäkter till lågskatteland. Jag förstår gott den kritiken. Men jag bor och skattar i Norge. Intäkterna i Sverige kommer att beskattas i Sverige och överskottet beskattas i Norge, säger Jens Ulltveit-Moe.

Starbucks affärsmodell har blivit en ekonomisk succé. I dag är Starbucks en av världens största snabbmatskedjor med fler än 20.000 kafféer världen och över 160.000 anställda. 2013 var vinstmarginalen rekordhög och ledningen delade ut 10 miljarder till aktieägarna. Aktiekursen har mångfaldigats på några få år.

SVT har sökt Starbucks under tre månader för att få en intervju om skatteuppläggen och kritiken mot bolaget. Men Starbucks har valt att avstå. Bolaget skriver i ett mejl att ”Starbucks betalar bolagsskatt i England. Vi lyssnade på våra kunder /.../ och vi tog bort några av de tillåtna avdrag vi gjorde”. Man skriver också att man ”kommer att fortsätta att betala bolagsskatt”.

Starbucks

Bildades som kafferosteri 1971 av tre studenter i Seattle. Kallades först Pequod efter valfiskebåten med samma namn i romanen Moby Dick. Men det ändrades senare till det nuvarande namnet hämtat från en av besättningsmännen ombord på samma båt.

Såldes 1987 till nuvarande vd:n Howard Schultz som expanderade snabbt. I dag börsnoterat med cirka 20.000 caféer världen över och cirka 160.000 anställda.

Caféföretaget marknadsför sig med en stark etisk samhällsprofil. Vd Howard Schultz har gång på gång i olika intervjuer påpekat att vinsten inte är i centrum för bolaget. Företaget pekar även på satsningar som rättvisemärkt och förmåner för de anställda. Samtidigt har bolaget bland annat kritiserats för att rättevisemärkningen bara gäller en lite del av det kaffe man säljer och att personalen utnyttjas.

Starbucks har de senaste åren slagit vinstrekord gång på gång. 2013 beslutade ledningen att dela ut cirka tio miljarder kronor till aktieägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.