Camilla Läckberg och Jan Gradvall är två av de som gett en känga till Akademien och samtidigt visat sitt stöd för Sara Danius. Foto: TT

Starka reaktioner efter Danius avgång: ”Stor sorg”

Publicerad

”De har visat sig vara lika futtiga som vi övriga döda” skriver författaren Camilla Läckberg om Svenska Akademien. Hon är en av många som reagerat efter beskedet att Sara Danius lämnar sin post som ständig sekreterare.

Sara Danius klev ut på Börshusets trappa iklädd en vit knytblus och meddelande hon att hon lämnar sin post i Svenska Akademien efter en vecka av turbulens.

I krönikor vrids och vänds beslutet och händelserna som lett fram till det. ”Där gick och försvann min respekt för Svenska Akademien” skriver Gunilla Brodrej, kulturredaktör på Expressen, om när Sara Danius lämnade mötet.

”Nu vann de som menar att Akademien ska vara en institution som konserverar traditioner från slutet av 1700-talet i ett slags missförstådd respekt för dött arvegods”. skriver Åsa Lindeborg, kulturchef på Aftonbladet. Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet kallar skandalen en tragisk historia.

Nöjd med avgången

Björn Werner, kulturchef på Göteborgs-Posten, beklagar att Katarina Frostenson avgår men kallar Danius avgång för positiv:

”För oavsett hur mycket oanständigheter som pågått medan Akademien valt att titta bort de senaste decennierna, är den senaste veckans totala brist på funktionellt ledarskap inte rätt sätt att läka det som måste läkas.”

”Värdigt om än beklagligt”

Kulturjournalisten Jan Gradvall kommenterar nyheten på Twitter och skriver bland annat:

”Finns ingen väg tillbaka. All respekt till Sara Danius. Hon är framtiden.”

Hanne Kjöller, kolumnist på Dagens Nyheter, på Twitter:

Sara Danius lämnar Sv Akademin. Hur är i hela världen landar man i slutsatsen att det är HON av alla som ska lämna? Men inte någon av de arroganta sunkgubbskvarlevorna fr 1700-talet?”

Stöd från författare

I ett inlägg på Instagram skriver författaren Camilla Läckberg:

”Hon är modern som hellre väljer att avstå sitt barn istället för att låta det klyvas av svärdet. [...]

Kvar står Svenska Akademien med byxorna ner. Nakna och exponerade i sin skröplighet, sin mänsklighet. Ingen upplyst upphöjdhet. Ingen förfining. Ingen aristokratiskt chevaleri. De har visat sig vara lika futtiga som vi övriga dödliga.”

Mark Levengood, författare och programledare skriver i ett inlägg:

”Att Sara Danius lämnar Svenska Akademin är en stor sorg och ännu en fläck på en redan rätt solkig gobeläng från 1700-talet!”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet