Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Dag för dag: Händelserna fram till Danius och Frostensons avhopp från Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Sju dygn av total turbulens inom Svenska Akademien i spåren av granskningen av den så kallade Kulturprofilen. Torsdagen den 12 april kommer beskedet att institutionens ständiga sekreterare avgår, SVT Nyheter har sammanställt turerna som ledde fram till att Sara Danius och Katarina Frostenson hoppade av institutionen för ”snille och smak”.

Klas Östergren, Peter Englund och Kjell Espmark. Foto: TT

• 6 april. AVHOPPEN
Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund lämnar Svenska Akademien. Ledamöternas avhopp kommer i spåren av den skandal som omgivit Akademien efter avslöjandet om den så kallade Kulturprofilen.

• 6 april. STARKA REAKTIONERNA
Tunga profiler på den svenska litteraturscenen reagerar starkt. “Går det ens att fortsätta arbetet?” undrar författaren och programledaren på Kulturnyheterna, Daniel Sjölin.

• 7 april. STÖDET TILL DANIUS
De tre avhopparna, Östergren/Espmark/Englund,  ställer sig bakom Sara Danius i ett gemensamt uttalande.

Per Wästberg har bestämt sig för att stanna i Svenska Akademien. Foto: TT

• 7 april. WÄSTBERG STANNAR
I Svenska Dagbladet skriver akademiledamoten Per Wästberg om varför han valt att stanna i Akademien trots att han röstade för att utesluta en av ledamöterna.

Sara Stridsberg. Foto: TT

• 7 april. STRIDSBERG AVVAKTAR
Ledamoten Sara Stridsberg meddelar att hon överväger att lämna Akademien, då den senaste tidens händelser grusat hennes förhoppningar om transparens och förnyelse.

• 8 april. ÅTTA RÖSTADE EMOT
Under söndagen uttalar sig åtta ledamöter av Svenska Akademien i ett öppet brev i Svenska Dagbladet. De åtta förklarar varför de röstat emot en uteslutning av Katarina Frostenson, ledamoten i Svenska Akademien som är gift med den så kallade Kulturprofilen.

Kung Carl XVI Gustaf.

• 9 april. KUNGEN TAR TILL ORDA
Svenska Akademiens beskyddare, kung Carl XVI Gustaf, har träffat Sara Danius med anledning av turbulensen, och uttalar sig om läget.

• 9 april. ”KLUBBEN” POLISANMÄLD
En polisanmälan har kommit in rörande Svenska Akademien och dess koppling till kulturscenen ”klubben”. Nu har ärendet överlämnats till Ekobrottsmyndigheten, uppger polisen för Kulturnyheterna.

• 9 april. SPLITTRINGEN ETT FAKTUM
En falang inom institutionen vill utesluta ledamoten Katarina Frostenson – vilket mött motstånd av majoriteten av de invalda. SVT Nyheter redogör för den djupa spricka som uppstått inom Svenska Akademien.

Horace Engdahl. Foto: TT

• 10 april. ENGDAHLS HÅRDA KRITIK
”Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift” skriver ledamoten och tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl i en debattartikel i Expressen.

• 11 april. KUNGEN OM STADGARNA
Kungen är beredd att ändra Svenska Akademiens stadgar. ”Jag kommer, i ljuset av utvecklingen, att överväga behovet av kompletteringar av stadgarna, bland annat vad avser rätten till utträde”, skriver han i ett pressmeddelande.

• 11 april. UPPGIFTER OM OMRÖSTNING

Akademiledamoten Per Wästberg uppger på onsdagskvällen för SVT Nyheter att det kan komma att hållas en förtroendeomröstning om ständiga sekreteraren Sara Danius under torsdagen.

Endast 11 av 18 ledamöter kvar nu när både Danius och Frostenson lämnar. Foto: TT

• 12 april. DANIUS OCH FROSTENSON LÄMNAR
Tre timmar efter att Akademiens sammanträde inletts, kom Sara Danius ut från Börshuset i Stockholm med beskedet att hon lämnar sin post som ständig sekreterare och stol i Svenska Akademien. Strax därefter meddelades att även Katarina Frostenson slutar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet