Starka reaktioner efter rabbinattack

Publicerad

Svenska kyrkan reagerar starkt på attacken mot rabbinen i Malmös judiska församling. Nu kallar Malmös nya kontraktsprost händelsen för en attack på en hel stad.

– Det är en attack mot vår stad, vårt demokratiska samhälle och mot mångfald. Vi måste ge röst åt detta, vi står tillsammans mot det här, säger Anders Ekhem, ny kyrkoherde och prost för hela Svenska kyrkan i Malmö, till TT.

Det var under lördagskvällen som församlingens rabbin Shneur Kesselman attackerades utanför synagogan. Enligt polisanmälan ska personer i en passerande bil ha kastat en flaska mot rabbinen, som var på väg hem.

Männen ska också ha skrikit ”fucking judar”. Tidigare i veckan utsattes synagogan också för vandalisering, då flera glasrutor krossades.

I spåren av Israel-Gazakonflikten har attackerna mot judiska byggnader och företrädare ökat i hela Europa. Händelserna i Malmö är ett av flera anmälda hatbrott som riktats mot både församlingen och privatpersoner på senare år.

Kyrkoherde Anders Ekhem, som tillägnade dagens bön i S:t Petri kyrka åt stadens judiska församling, betonar att det är viktigt att stå upp mot antisemitism och islamofobi.

– Jag tycker att vi religiösa företrädare har ett särskilt ansvar att visa religiösa gemenskapers betydelse för ett gott samhälle. Det handlar om att inte bara bejaka vår egen tro, utan även andras.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.