Magdalena Andersson (S) och Johan Pehrson (L). Foto: Johan Nilsson/TT & Anders Wiklund/TT

Starka reaktioner på Anderssons L-öppning

Uppdaterad
Publicerad

Stängd dörr för Vänsterpartiet men en utsträckt hand till Liberalerna. Det var ett av budskapen under gårdagens partiledarutfrågning av statsminister Magdalena Andersson (S). Och reaktionerna lät inte vänta på sig.

”Tack. Men nej tack”, svarade Johan Pehrson (L).

Vänsterpartiet har tidigare krävt att man i en S-ledd regering ska få vara med och styra, tillsammans med Miljöpartiet och Centerpartiet. Men under gårdagens utfrågning i SVT gjorde Magdalena Andersson (S) det tydligt att hon hellre ser Liberalerna än Vänsterpartiet i sin regering om hon får fortsätta som statsminister efter valet.

– Däremot samarbetar jag gärna med Vänsterpartiet, sa Magdalena Andersson bland annat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magdalena Andersson (S) om vem hon vill bilda regering med.

L: ”Behöver inte fyra år till med mer av samma”

På Twitter gav både Vänsterpartiets och Liberalernas partiledare snabbt sin syn på Anderssons regeringsinvit:

”Socialdemokraterna känner inga gränser när makten ska säkras. Först yrar man om Liberalerna som rasister i veckor för att sedan vilja samarbeta. Tack. Men nej tack. Skolan, integrationen och elräkningarna behöver inte fyra år till med mer av samma. Sverige behöver en ny regering”, skrev Johan Pehrson.

”Magdalena Andersson lyfter fram januariavtalspartierna som regeringsalternativ. Den som inte vill ha en vända till av marknadshyror och sämre anställningstrygghet gör säkrast i att rösta på Vänsterpartiet”, skrev vänsterns Nooshi Dadgostar.

I TV4:s Nyhetsmorgon i morse sa Dadgostar även att hon inte är helt övertygad om Pehrsons diss mot Magdalena Andersson.

– Liberalerna vet vi, de ger olika besked i olika lägen. Man kanske inte riktigt kan lita på det.

Stenevi: Frustrerad på Andersson 

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi vill att S, C, V och MP bildar regeringsunderlag i höst. Men i en intervju med DN uppger hon att hon är frustrerad över att inte Magdalena Andersson lyckats ena de fyra partierna. 

– Vi har en kontinuerlig kontakt med de andra partierna, men jag skulle vilja att vi satte oss ner i en förhandling. Vi har ett ansvar att komma vidare i den diskussionen, säger hon. 

– Det är hög tid att samla gänget nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.