Finlands, Norges och Sveriges utrikesministrar fördömer avrättningen av svenskiraniern Habib Chaab. Foto: TT/TT/TT

Starka reaktioner på avrättningen av Habib Chaab

Uppdaterad
Publicerad

Svenskiraniern Habib Chaab har avrättats i Iran, bekräftar UD för SVT. Flera svenska politiker och utländska ministrar uttrycker nu sin ilska mot den iranska regimen.

I mars i år fastställde Irans högsta domstol dödsstraffet mot Habib Chaab som hade både svenskt och iranskt medborgarskap. Brottet han dömt för är ”korruption på jordens yta”, en brottsrubricering som Irans islamiska styre under lång tid har riktat mot personer som ansetts bryta mot landets strikta tolkning av islamistisk sed.

Chaab anklagades enligt domstolshandlingar för att ha agerat ledare för separatistgruppen ASMLA, som är terrorstämplad av Iran. Han anklagades också för att ha varit inblandad i en attack mot en militärparad 2018 där över 20 personer dödades.

”Ett i raden av avskyvärda brott”

Morgan Johansson (S) skriver på Twitter att nyheterna om avrättningen är fruktansvärda.

”Detta är ännu ett i raden av avskyvärda brott som den iranska regimen fortsätter att göra sig skyldig till. Våra tankar går till Chaabs anhöriga och vänner.”

Även Märta Stenevi (MP) uttrycker sin bestörtning över avrättningen.

Stenevi uttrycker även oro för den svensk-iranske forskaren Ahmedreza Djalali som av Iran anklagades för spioneri och dömdes till döden 2017.

Utrikesministrarna fördömer avträttningen

Pekka Haavisto, Finlands utrikesminister, kommenterar avrättningen på Finlands utrikesministeriums Twitterkonto.

”Jag är bestört över att Irans regering verkstället en dödsdom. Dessa avrättningar måste upphöra omedelbart. Finlands hållning är tydlig, vi är alltid emot dödsstraff.”

Även Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt kommentar från Norges utrikesministerium på Twitter.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström (M) skrev tidigare på lördagen i ett mejl till SVT Nyheter att han reagerade med bestörtning.

”Dödsstraffet är ett omänskligt och oåterkalleligt straff och Sverige, tillsammans med övriga EU, fördömer dess tillämpning under alla omständigheter.”

Tobias Billström skrev också att den svenska regeringen, sedan Habib Chaab dömdes till döden, har vädjat till Iran att dödsstraffet inte ska verkställas.

EU fördömer avrättningen

Under lördagskvällen fördömde Europeiska rådet framför sina kondoleanser till Chaabs familj, och meddelar att man till fullo står solidariskt med Sverige.

Dödsstraffet är ett brott mot den ”oersättliga rätten till liv som finns inskriven i deklarationen om de mänskliga rättigheterna och är det mest grymma, omänskliga och förnedrande straffet”, skriver rådet på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.