Starka reaktioner på fallskärmarna

Publicerad

Vår granskning om den omdebatterade inkomstgarantin till före detta riksdagsledamöter har väckt starka reaktioner. Arbetslösa Annelie Wallman kallar inkomstgarantin för skamlig.

Alice Åström har varit arbetslös sen hösten 2010. Att hon inte tjänar några pengar på att leka med hundarna i trädgården är inget som behöver bekymra den före detta riksdagsledamoten och vänsterpartisten. För hon är garanterad dryga 50.000 i månaden fram till pensioneringen i november 2024.

-Skulle jag vilja så skulle jag kunna avstå från att arbeta resten av mitt liv. Men jag ser nog framför mig att jag kommer komma i arbete och inte utnyttja det fram till dess, säger hon.

Men har du varit på Arbetsförmedlingen?

-Nej det har jag inte varit, jag har sökt lite jobb och använt mig av lite kontakter men sen har jag också använt en tid för att avveckla mina politiska uppdrag, säger Alice Åström.

”Ingen stress”
Vi har mötts av starka reaktioner efter vår granskning. Annelie Wallman från Göteborg har varit arbetslös sedan årsskiftet. Trots att hon också haft en ganska bra inkomst som säljare hjälper inte det nu. Hon slår i taket och får ut 9.800 kr i månaden.

Annelie blev upprörd när hon hörde om de före detta riksdagsledamöterna.

-Där finns ingen stress för dem att söka jobb. De har sin fallskärm och kan sitta lugnt i trädgården och ha sitt pyssel och ha en fallskärm som överstiger kanske fyra fem belopp som en arbetssökande har i månaden, säger hon.

”Vänsterpartist inte alltid merit”
Alice Åström säger att hon hoppas att hon får jobbet som gör att hon slipper inkomstgarantin. Men hon menar att hennes gamla jobb faktiskt kan ligga henne i fatet.

-Det är så att vänsterpartister generellt sett får det svårare. Det är inte alltid det ses som en merit hos närlingslivet att ha varit en riksdagsledamot för vänsterpartiet, menar Alice Åström.

Men det ger inte Annelie Wallman mycket för. Politikerna har inte den ekonomiska pressen på sig att söka jobb. De behöver inte heller ta ett jobb i andra änden av Sverige.

-Jag tror inte att arbetsförmedlarna ringer upp någon som har suttit som politiker och frågar hur många jobb har du sökt nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar politikers pensioner

Mer i ämnet