Många hårda reaktioner följde på C-ledaren Annie Lööfs beskedet i regeringsfrågan. Foto: Pontus Lundahl/TT/Twitter/Facebook

Starka reaktioner på Lööfs besked i regeringsfrågan

Publicerad

Under fredagen kom beskedet från Centerpartiet. Vid en presskonferens meddelade Annie Lööf att partiet efter många förhandlingsrundor föredrar Stefan Löfven (S) som statsminister. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

Sverige är nu närmare en regering än vad man varit på ett bra tag.

I en direktsänd presskonferens meddelade Centerpartiets Annie Lööf att partiledningen i det svåra politiska läget rekommenderar sina partivänner att släppa fram Socialdemokraterna och Stefan Löfven att leda landet tillsammans med Miljöpartiet.

Utspelet fick snabbt många att reagera starkt:

”Klåpare. Bedragare. Quislingar. Vi glömmer aldrig”, skriver Sara Skyttedal, kristdemokratiskt kommunalråd i Linköping och partiets toppkandidat för EU-parlamentet, på Twitter.

Foto: Skärmdump Twitter

Via Sverigedemokraternas twitterkonto skickas en syrlig hälsning genom att lägga ut en bild på en sko på en tallrik, en gliring som syftning till att Annie Lööf 2013 sa att hon hellre skulle äta upp sin högra sko än bli stödhjul åt Socialdemokraterna.

Foto: Skärmdump Twitter

I en skriftlig kommentar till TT säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att beskedet från Centern ”är en väntad utveckling av det politiska landskapet, där den nya blockgränsen nu går mellan vänsterliberalism och konservatism”.

”Ingen kan nu längre med någon som helst trovärdighet hävda att 'Alliansen' fortfarande existerar”, fortsätter han.

Åkesson säger att han ville ha ett annat regeringsunderlag:

”Men nu blir vårt fokus att utgöra en kraftfull och aktiv opposition för att tillsammans med M och KD säkerställa en konservativ majoritet i riksdagen efter nästa val.”

Även Moderaternas rättspolitiska talesperson, Tomas Tobé, har varit ute och kommenterat nyheter på Twitter där han slår fast att det är en tung dag för den svenska borgerligheten och att det är ”djupt tragiskt”.

Foto: Skärmdump Twitter

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver ett längre inlägg på Facebook där hon beklagar hon dagens besked och kallar det ”djupt problematiskt”:

”Idag är en tung dag. Centerpartiet, som en gång var drivande i att skapa Alliansen, har i dag valt att avsluta densamma. Det gör mig oerhört besviken. Man har sagt nej till en borgerlig regering, en borgerlig statsminister och till möjligheten att genomföra Alliansens politik. Detta för att istället stödja en rödgrön vänsterregering med Stefan Löfven som statsminister, som behöver Vänsterpartiets godkännande”, skriver Svantesson.

”Dödade Alliansen”

Även Ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa dödförklarar Alliansen.

”Maud Olofsson grundande Alliansen 30 aug 2004. Annie Lööf dödade Alliansen 11 jan 2019”, twittrar MUF-ordföranden, och följer upp med skoreferensen:

”Hur många högerskor kan vi få ihop till måndag?”

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Jessica Polfjärd är även hon tydlig i sin kommunikation. ”Bye bye” skriver hon på Facebook över en bild på en orange Alliansen-tröja som åker ner i en soptunna.

Foto: Skärmdump Facebook

Hur Centerpartiet slutligen kommer ställa sig till partiledningens förslag om Stefan Löfven som statsminister kommer beslutas i morgon, lördag. 

Från socialdemokratiskt håll är det inte bara positiva ord.

– Det här är en katastrof för Socialdemokraterna, det vore bättre med nyval, säger Daniel Suhonen, S-profil som driver tankesmedjan Katalys, till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet