Starka reaktioner på #matvalet

Uppdaterad
Publicerad

Granskningen av maten till barn, gamla och sjuka väcker känslor. #matvalet har under de gångna dagarna uppmärksammats av både bloggare, twittrare, ledarskribenter och – grossister.

Förutom traditionella nyhetsmedier som Metro och Sveriges radio har granskningen också uppmärksammats av flera politiker.

Umeås kommunalråd Lennart Holmlund (S) skriver i en upprörd bloggpost efter våra reportage om kampen mellan grossister och kommuner, att han är ”förbannat trött på all fusk med maten”. Han hänvisar till att grossisterna byter ut beställda varor – som i extremfallet där Kramfors kommun fick salmonellasmittad icke-ekologisk köttfärs i stället för den beställda ekologiska.

SVT granskar matvalet

Kalla matlådor

Men Holmlund är inte ensam bland Västerbottens politiker att reagera. Ulf Eriksson är centerpartistiskt oppositionsråd i Vännäs och skriver apropå vår rapportering om kalla matlådor i hemtjänsten, att ”andra rutiner och lösningar måste till för att våra äldre ska få det näringsintag som krävs. Konsekvenserna blir eljest en större risk för fallolyckor, svårläkta sår, nedsatt immunförsvar, depressioner”.

Eriksson får ett påpekande i kommentarsfältet om att han inte tagit upp läget i den egna kommunen, och återkommer med svar några timmar senare: ”Jag har idag kollat med Vård- och omsorgsnämndens ordförande och fått beskedet att Vännäs kommun inte har några systematiska rutiner för kontroll eller uppföljning av om man äter upp levererad mat. Tyvärr har också nämndens tidigare gjorda besparingar lett till att vi inte har någon dietist längre vilket heller inte är bra.”

I en ytterligare kommentar försvaras emellertid kommunens rutiner: ”Att vi inte har systematiska kontroller betyder inte att vi inte via hemtjänstens personal har insyn om hur det är hemma hos pensionärerna. Det handlar om många saker förutom om man äter upp sin mat. Det är också en etisk fråga hur man ska agera i någons hem.”

”Kylig matpolitik”

Avslöjandet att de kalla matlådorna utgör det vanligaste matalternativet för äldre med hemtjänst har även kommenterats på ledarsidor. Göteborgs-Posten skriver att ”Kylig matpolitik drabbar äldre” och Skånska Dagbladet betonar att ”Mat är mer än bukfylla”.

Sveriges två stora pensionärsorganisationer PRO och SPF har båda reagerat på granskningen. SPF:s tidning Veteranen har följt upp granskningen med flera egna artiklar, bland annat om hur de kylda matlådorna stoppats efter protester i Falkenberg:

Branschtidningen Butikstrender tar upp kommunernas missnöje med konkurrensen i branschen, och även de kritiserade grossisterna själva har reagerat med egna pressmeddelanden. Båda säger sig välkomna granskningen men Martin & Servera menar att marknadsdirektören Nils Berntssons kommentarer var ”tagna ur sitt sammanhang”. svt publicerar därför längre utdrag ur intervjuerna med både Nils Berntsson och Menigos vd Jonas Köhler, kring de frågor där grossisterna kritiserats av kommunerna (se video).

Granskningen fortsätter under dagen här på webben och i kvällens Rapport och Aktuellt-sändningar. Fortsätt gärna diskutera #matvalet i sociala medier och tipsa oss på matvalet@svt.se eller 08-784 00 00.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar matvalet

Mer i ämnet