Från vänster: Beatrice Ask (M), Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Johan Hedin (C). Foto: TT Nyhetsbyrån

Starka reaktioner på slopade id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna på dagens besked om slopade id-kontroller men skärpta gränskontroller pendlar mellan ”förvåning” och ”mycket glädjande”.

Regeringen förlänger inte id-kontrollerna som sker på den danska sidan när passagerare reser mellan Sverige och Danmark. Samtidigt skärps gränskontrollerna som görs av svensk polis, meddelade inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson i dag.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Beatrice Ask är förvånad och ”lite bekymrad” över regeringens besked.

Sveriges gränskontroller

– Risken är stor igen att människor upplever att det är lätt att komma till Sverige, säger Ask.

”Polisen saknar kapacitet”

Beatrice Ask spekulerar i att regeringens beslut om att avskaffa id-kontrollerna är en eftergift för regeringspartnern Miljöpartiet. Hon ifrågasätter regeringens tal om att gränskontrollerna ska skärpas när id-kontrollerna tas bort och undrar främst med vilka resurser det ska ske.

LÄS MER: Regeringen avskaffar id-kontrollerna

Talet om att kontrollen nu är närmast 100-procentig betvivlar hon starkt.

– Polisen har inte ens hälften av den kapacitet som skulle behövas för det.

Detta uttalande får Ask delvis medhåll i från gränspolisen.

”Behöver fördubbla personalen”

Enligt Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, påverkar regeringens beslut deras arbete på två sätt.

– Att id-kontrollerna inte förlängs innebär en minskad arbetsbörda för oss: vi behöver inte hålla på att rapportera, utreda och anmäla transportörer. Samtidigt innebär det en minskad kontroll i Danmark och Tyskland och en ökad möjlighet för människor att ta sig till Sverige. Det blir en ökad belastning på gränskontrollen, säger han.

LISTA: Så funkar gränskontrollerna

Men Patrik Engström tycker att det är svårt att uttala sig om vad förstärkt gränskontroll exakt betyder.

-Vi behöver titta på det de kommande dagarna, vad det innebär i resurser och varifrån vi ska ta resurser, säger han.

I dag jobbar cirka 130 personer med gränskontrollen.

-För att få till en fullgod eller nära nog hundraprocentig kontroll över de här stora flödena behöver man nog nästan fördubbla det, någonstans mellan 250 och 280 medarbetare. Det kommer att kräva omprioriteringar och resurstillförsel, säger Patrik Engström.

Danske statsministern glad

Sveriges granne på andra sidan bron välkomnar beskedet.

”De svenska id-kontrollerna har hämmat hela Öresundsregionen. Kontrollerna har skapat betydande olägenheter för pendlare och andra resande mellan Danmark och Sverige och har gått ut över den starka dynamik som regionen har haft i årtionden. Det har inte varit kul att bevittna”, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen i ett pressmeddelande enligt Ritzau.

”Därför är det otroligt glädjande den svenska regeringen nu beslutat upphäva id-kontrollen. Det är en bra dag”, säger Løkke.

Centern är positiva

Moderaternas allianspartners Centerpartiet är däremot positiva till förändringen. Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin anser att det är bra att id-kontrollerna tas bort.

– Id-kontrollerna var feltänkta från början, de har försvårat för pendlare och näringsliv i Öresundsregionen utan att ha höjt säkerheten signifikant. De har skadat svensk ekonomi, säger Hedin.

Han säger att det inte är säkert att stärkta gränskontroller är en bra idé heller. Men det är upp till regeringen att göra den bedömningen utifrån hur säkerhetsläget ser ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sveriges gränskontroller

Mer i ämnet