Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Regeringen avskaffar id-kontroller

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen förlänger inte id-kontrollerna som sker på den danska sidan när passagerare reser mellan Sverige och Danmark. Samtidigt skärps gränskontrollerna som görs av svensk polis, meddelade inrikesminister Anders Ygeman och infrastrukturminister Anna Johansson i dag.

Id-kontrollerna infördes i januari 2016, kort efter gränskontrollerna, och hindrar den som inte har giltig legitimation från att ta sig in i Sverige.

Beslutet fattades i samband med flyktingkrisen hösten 2015, för att få bättre koll på de asylsökande som sökte sig till Sverige, men nu kommer det färre asylsökande och kontrollerna behövs inte längre, menar regeringen.

Däremot kommer man att intensifiera gränskontrollerna som görs av svensk polis.

– Regeringens bedömning är att gränskontrollerna behöver skärpas, sa inrikesminister Anders Ygeman.

LÄS MER: Sju frågor om gränskontrollerna

Regeringen vill också införa automatisk kameraövervakning med nummerplåtsavkänning vid gränserna och utöka polisens och tullens kapacitet för fordonsröntgen.

Försvårade för pendlare

Id-kontrollerna har varit starkt kritiserade för att ha gjort det svårt för pendlare att bland annat ta sig till jobbet. Även det är en anledning till att de nu avskaffas med effekt midnatt natten mellan onsdag och torsdag.

Stena Line är ett av de företag som behövt säkerställa sina passagerarlistor och kontrollera passagerarnas legitimationer. Enligt presschefen Jesper Waltersson behöver man nu ta reda på i detalj vad det nya beslutet innebär.

– Det är lite oklart än så länge. Vi får ge det några dagar för att se hur det påverkar vår verksamhet, säger han.

LÄS MER: Pendlare: ”Ett väldigt glädjebesked”

På Sydsvenska handelskammaren välkomnar man beslutet att avskaffa kontrollerna.

”Id-kontrollerna har gjort stor skada för regionen och konstruktionen var dessutom lagvidrig”, skriver vd Stephan Müchler i ett uttalande.

Enligt handelskammarens analys har kontrollerna kostat samhället 1,5 miljarder kronor per år.

Det danska järnvägsföretaget DSB har det senaste året spenderat 69,8 miljoner danska kronor på kontrollerna, säger Danmarks transportminister Ole Birk Olesen till DR. DSB beräknar dessutom att man förlorat resenärer till en kostnad av 56 miljoner danska kronor.

Löper ut på torsdag

Det senaste beslutet att förlänga id-kontrollernas fattades i februari. Beslutet löper ut på torsdag.

– Hur fort trafiken kan normaliseras beror på flera saker, sa infrastrukturminister Anna Johansson.

I en kommentar angående både Sveriges och andra länders gränskontroller säger EU-kommissionen att Sverige, Tyskland, Österrike, Danmark och Norge får fortsätta med kontrollerna i ytterligare sex månader, men att det nu får vara sista gången de förlängs.

”Under den här tiden, precis som tidigare, bör kontrollerna utföras på ett målinriktat och begränsat sätt och bara som en sista utväg”, heter det i ett pressmeddelande från kommissionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gränskontroller

Mer i ämnet