Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt säger att Malin Björk använder sitt traktamente för att träffa väljarna. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Starka reaktioner på V-toppens omvända traktamente – men Sjöstedt stödjer upplägget

Uppdaterad
Publicerad
Avslöjandet om EU-parlamentarikern Malin Björks traktamenten har väckt starka reaktioner. Men partiledaren Jonas Sjöstedt backar sin toppkandidat och säger att Malin Björk har fått klartecken från parlamentets administration att använda pengarna på det här viset.
– Malin följer reglerna som är lika för alla. Men hon väljer att inte ta pengarna själv, utan använder dem för att träffa väljare och sen betala tillbaka överskottet, säger Sjöstedt till SVT Nyheter.

EU-parlamentarikern Malin Björk (V) tar ut EU-parlamentets generösa dagtraktamente för arbete i Bryssel, trots att hon själv sedan många år bor och är skriven i staden.

SVT:s avslöjande har under morgonen blivit ett av de mest omdiskuterade ämnena i sociala medier. Många kommentarer handlar om att Malin Björk profilerat sig som en politiker som visar återhållsamhet och öppenhet kring sin ekonomi.

Jonas Sjöstedt har under morgonen kommenterat nyheten både på Facebook och Twitter. Han försvarar sin toppkandidat och ser inget konstigt med hennes upplägg.

”Alla får traktamente”

”Det här 'avslöjandet' begriper jag inte. Alla EU-parlamentariker som bor i Bryssel får traktamente. Till skillnad från andra stoppar Malin Björk inte de pengarna i egen ficka. Dessutom är hon helt öppen med kvitton från kontorsersättning och tar bara ut 29 000 i månaden.”

Foto: Twitter

Administrationen har gett sitt godkännande

Till SVT Nyheter utvecklar Sjöstedt sitt resonemang.

Det som också skiljer Malin Björk är ju att hon är skriven i Bryssel, till skillnad från de flesta andra. Traktamente handlar ju om när man inte är där man bor?

– Det är de regler som gäller och ganska många är ju skrivna i Bryssel. Det som gör Malin unik, det är att hon inte stoppar det i egen ficka, utan hon använder det för att träffa väljarna. Därför att hon – liksom Vänsterpartiet – tycker att de här ersättningarna är för höga, de borde sänkas.

Är det någon egen lösning hon har hittat på, att hon använder traktamentet för att åka till Sverige?

– Malin följer reglerna som är lika för alla. Hur hon använder pengarna har Malin stämt av väldigt noga med parlamentets administration: ”kan jag göra såhär?” De har sagt:”javisst!”.

Sjöstedt: ”Jag tycker det är bra”

Hur ska hon ha koll på överskottet om hon inte har några kvitton?

– Vad jag förstått så har hon det helt enkelt på olika konton och räknar av. Det verkar vara det enklaste sättet.

Ska vi tolka det som att du tycker det här är oproblematiskt?

– Jag tycker att det som skiljer ut Malin är ett par saker. Hon tar ut 29 000 kronor i lön, mycket lägre än andra. Hon har redovisat sina kontorsutgifter från första dagen, det har ingen annan gjort. Och hon tar inte ut traktamentena för personlig vinning utan för att träffa väljarna. Jag tycker det är bra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet