Foto: TT/SVT Montage

Starka känslor när sanningen om köttbullarnas ursprung avtäcks

Uppdaterad
Publicerad

De svenska stekta köttbullarna är inte bara en klassisk rätt i de svenska hemmen. Även i utlandet har rätten gjort sig känd som Sveriges paradrätt. Men en tweet från Svenska institutets Twitterkonto har vänt upp och ner på detta.

”De stekta köttbullarna är egentligen baserade på ett recept som kung Karl XII tog med hem från Turkiet under tidigt 1700-tal. Nu håller vi oss till fakta!”. Så löd tweeten från det officiella Sverige-kontot Sweden, som gör pr för Sverige. Och det visade sig att användare på sociala medie-plattformen hade mycket åsikter kring vad många tydligen anser vara en inofficiell nationalrätt. 

Tweeten blev startskottet för en lättsam konflikt mellan användare från de båda länderna. Många turkiska konton uttryckte glädje över beskedet. En svensk uttryckte besvikelse: ”hela mitt liv har varit en lögn.”

– Det var väldigt roligt och ganska oväntat, säger Oliver Grassman som är redaktör för Twitter-kontot Sweden.

Inte den enda rätten som importerades

Turkiska medier var snabba med att påpeka att köttbullar bara är en i mängden av saker som kungen tog med sig till Sverige. Under sina år i det Osmanska riket fick han även upp ögonen för kaffebönorna och kåldolmar.

Nyheten har främst väckt uppståndelse utomlands, där medier som BBC och New York Times snappat upp tweeten.

– Mängden kommentarer var ganska överraskande. Sen när jag började läsa dem var det inte så överraskande. Jag förstod att det här engagerar folk. Vart maträtter kommer ifrån är ganska flytande och jag märkte att många turkiska följare uppskattade den här gesten, säger Oliver Grassman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.