Gustav Fridolin och Åsa Romson på måndagens presskonferens. Foto: TT

MP-distrikt: Förtroendet har stärkts efter språkrörens besked

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets språkrör meddelade på måndagen att de ställer sina platser till förfogande – om kongressen önskar. Beskedet tas emot positivt ute i distrikten, där flera uppger att deras förtroende har stärkts. ”De är beredda att lära av sina misstag”, säger Marita Bengtsson i Kronobergs län.

Efter den senaste tidens skandaler har det väckts krav på de båda språkrörens avgång, bland annat från Etelka Huber som är miljöpartistiskt kommunalråd i Nässjö. Och vid en presskonferens på förmiddagen sade Åsa Romson och Gustav Fridolin att de är öppna för att lämna över om valberedningen anser att någon annan kan göra ett bättre jobb.

Kongressen i Karlstad hålls om bara några veckor.

Kaplanaffären och MP-krisen

Positivt bemötande

Språkrörens besked har tagits emot positivt ute i distrikten, visar en rundringning som SVT Nyheter har gjort.

– Jättebra, ett tydligt, klart besked. De uppmanar till att vi ska ha en öppen debatt, nu ska det lyssnas inom partiet, säger Michael Wallin, distriktsordförande i Jönköpings län.

Han får medhåll av Joakim Larsson, ordförande i Västra Götaland.

– Jag tycker att det var ett modigt, klokt beslut utifrån att det har varit kaotiskt de senaste veckorna. Det här ger partiet möjlighet att diskutera ledarskapet, säger han.

Finns stöd

Trots alla kriser har en majoritet av de 21 distrikten fortfarande förtroende för språkrören. Av de 16 lokala språkrör som SVT Nyheter har varit i kontakt med på måndagen svarar tolv ”ja”. En svarar ”varken eller” och resten vill inte uttala sig.

Jacek Jurkowski i Blekinge säger att inget har ändrats.

– Vi hade nyligen möte här i Blekinge. Det finns ett starkt stöd för språkrören, säger han.

Britta Wessinger i Västernorrland är inne på samma linje.

– Det finns stöd för språkrören, säger hon.

Ökat förtroende

Flera säger sig till och med ha fått ökat förtroende för språkrören efter presskonferensen. En av dem är Marita Bengtsson i Kronobergs län.

– Det hade jag innan och det blev stärkt i dag. Det här visar att de är beredda att lära av sina misstag, att kavla upp ärmarna och försäkra sig om att alla led inom partiet jobbar efter de värderingar som vi har bestämt att vi har, säger hon.

Andreas Tranderyd i Örebro län kan inte svara ja eller nej på om han har förtroende för språkrören, men säger att det har blivit bättre efter presskonferensen.

– Mitt personliga förtroende har varit lite skakigt senaste tiden, men jag tycker att det har blivit bättre nu när de öppnat för den här processen.

Samlar in åsikter

Flera av de lokala språkrören uppger att de nu håller på och samlar in åsikter bland medlemmarna ute i distrikten.

– Jag tycker att det är bra att att diskussionen kommer upp, själv har jag förtroende för språkrören. Nu ska jag samla in åsikter från distriktet under den kommande veckan, säger Malin Hagerström i Södermanland.

Även Lena Stenström i Gotland välkomnar dagens besked.

– Det är starkt av språkrören att öppna upp för medlemmarna. I veckan ska vi diskutera hur våra ombud ska rösta på kongressen.

Schlyter räknar att de får stöd

Carl Schlyter, riksdagsledamot och EU-nämndens ordförande för Miljöpartiet, var innan språkrörens krisåtgärd osäker på hur säkert de satt – efter presskonferensen säger Schlyter:

– Jag räknar med att de får kongressens stöd så att de kan reda ut situationen. Det sista partiet behöver just nu är en språkrörsstrid, säger han till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kaplanaffären och MP-krisen

Mer i ämnet