Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Foto: TT

Starkt vänsterparti kan förlora kraften

Uppdaterad
Publicerad

När Vänsterpartiet nu inleder sin kongress i Karlstad gör man det som ett parti med makt över svensk politik – men under valåret ställs situationen på sin spets för V.

– Om blockpolitiken skulle upphöra efter valet så skulle Vänsterpartiet få mycket mindre inflytande än vad man har haft historiskt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap.

I dag samlas Vänsterpartiet till partikongress i Karlstad. Partiet har haft stort inflytande under den här mandatperioden, men inför valet i höst befarar man inom partiet att man kan förlora sitt stora inflytande över den svenska inrikespolitiken.

– Vi har haft mer inflytande än vi kanske haft någonsin förut. Vi har fått igenom ungefär 80 reformer, alltifrån att ensamstående föräldrar fått bättre ekonomi, fria glasögon för barn och satsningar på sjukvård och psykiatri, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till SVT Nyheter.

”Har kunnat stå vid sidan”

Jonas Sjöstedt sammanfattar partiets stora inflytande som samarbetsparti, men enligt Henrik Ekengren Oscarsson, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är det omöjligt att veta hur mycket av alla dessa reformer som verkligen kan tillskrivas Vänsterpartiet. Det är upp till väljarna att avgöra det, säger han.

Men helt klart har Vänsterpartiet spelat roll, och möjligen har partiet till och med tjänat på att inte sitta i regeringen.

– Vänsterpartiet har sluppit att förlora det som Miljöpartiet har förlorat i koalition med en större regeringspartner. Partiet har kunnat stå vid sidan av och påverka regeringens politik samtidigt som partiets väljarstöd har vuxit, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Mycket står på spel

Men frågan är hur länge till Vänsterpartiet kan fortsätta skörda dessa framgångar, för även om Socialdemokraterna sitter kvar vid makten är inget givet.

– Det står mycket på spel för Vänsterpartiet inför just det här valet eftersom vi kan få en helt ny parlamentarisk situation. Om den cementerade blockpolitiken skulle upphöra och det växer fram blocköverskridande samarbeten efter valet så skulle Vänsterpartiet få mycket mindre inflytande över svensk politik än vad man har haft historiskt, säger Henrik Ekengren Oscarsson, som är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till SVT.

Hoppas få vara med i regeringen

Ekengren Oscarsson påminner om att den socialdemokratiska statsministern Stefan Löfven så tydligt har öppnat upp för samarbete över blockgränsen. En öppning som inte har uppskattats inom Vänsterpartiet.

– Stefan Löfven beskriver nu Socialdemokraterna som ett mittenparti och att de vill göra upp med borgerliga partier. De vill alltså göra upp med partier som vill sänka löner och som vill införa marknadshyror. Jag tror att de rödgröna vill något helt annat, säger vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt till SVT.

Målet för Vänsterpartiet är nu att locka till sig så många rödgröna röster att det blir alltför svårt för Stefan Löfven att göra upp över blockgränsen. Partiet vill allra minst fortsätta det nuvarande samarbetet med en rödgrön regering, med fortsatt förhoppning om att få sitta med i själva regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.