Ebba Busch Thor om aborträtten Foto: TT/ SVT Nyheter

Ebba Busch Thor (KD): ”Jag tycker att han har röstat fel i vissa lägen”

Uppdaterad
Publicerad

Reaktionerna har varit starka efter Dagens Nyheters granskning som visar att KD:s Lars Adaktusson röstade emot aborträtten vid 22 tillfällen när han satt i Europaparlamentet.

– Lars Adaktusson är inte emot abort. Vi står bakom svensk aborträtt. Jag tycker att han har röstat fel i vissa lägen, men linjen är tydlig. Aborträtten ska inte lyftas på EU-nivå, säger Ebba Busch Thor till SVT.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor och partiets EU-toppkandidat Sara Skyttedal har i sociala medier förklarat partiets ståndpunkt i frågan, medan KD:s politiska motståndare har riktat skarp kritik mot hur Adaktusson röstat.

SVT Nyheter fanns på plats när Ebba Busch Thor och KD höll ett torgmöte i Uppsala under onsdagen, och fick en kommentar av partiledaren.

”Jag hade röstat annorlunda”

– Lars Adaktusson har röstat emot att aborträtten ska lyftas på EU-nivå. Han står som övriga kristdemokrater bakom den abortlagstiftning vi har i Sverige. Det är våra politiska meningsmotståndare som känner sig stressade och försöker vilseleda väljarna med var man har oss i abortfrågan, säger Ebba Busch Thor till SVT.

Däremot uttrycker hon att Adaktusson har röstat fel i några enskilda fall.

– Jag hade röstat annorlunda. Jag tycker att han har röstat fel i vissa lägen. Men Sara Skyttedal har sagt det väldigt bra, och hon kommer i större utsträckning att höja rösten för att kvinnor ska få välja själva. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.