Trafikverket tar över besiktningen av järnvägen. Foto: TT

Staten återtar kontrollen av järnvägsunderhållet

Publicerad

Staten övertar nu kontrollen över järnvägsunderhållet, meddelar regeringen i dag. Men det dröjer innan hela underhållet är återförstatligat, om det någonsin går så långt. Trots det menar infrastrukturministern att man nu uppfyllt sitt vallöfte.

– Vi ser till att Trafikverket nu tar över besiktningsverksamheten som är en nyckel för att få ordning på järnvägsunderhållet, säger infrastrukturminister Anna Johansson till SVT Nyheter.

Och då anser ni att ni infriar vallöftena om återförstatligande?

– Ja, därför att vallöftet handlade framför allt om att tåg skulle komma i tid och nu gör vi det som flera av remissinstanserna och utredningen föreslår – att besiktningsverksamheten går över i statlig regi.

Besiktningen av järnvägsunderhållet sköts i dag av samma företag som också utför själva underhållet. Något som skadar förtroendet för verksamheten menar regeringen, som ser övertagandet av besiktningen som ett första steg till förstatligande.

Förutom att fram till oktober hitta en möjlig väg att ta över besiktningen av järnvägsunderhållet får Trafikverket också i uppdrag att jämföra helt statligt utfört underhåll med den som görs av privata företag. Om knappt ett år ska Trafikverket komma med besked. Samtidigt ska det avgöras om Trafikverket också ska ansvara för alla maskiner som används, eftersom det i dag råder brist på sådana.  

Posttåg spårade ur

Det var i början av 2014 som ett posttåg spårade ur och hamnade bredvid banvallen i Huddinge utanför Stockholm, bara några minuter innan hade ett fullsatt X2000-tåg dundrat förbi. En hårsmån från en katastrof. SVT:s granskning kunde senare koppla urspårningar och förseningar till dåligt underhåll av järnvägen.

I 2014 års valrörelse lovade Socialdemokraterna att återförstatliga järnvägsunderhållet. För regeringens nya miljöminister är det också viktigt att järnvägsunderhållet fungerar.   

– Vi kan inte ha det så att de som väljer att resa klimatsmart inte kan lita på att de inte kommer i tid till arbetet, säger miljöminister Karolina Skog.

Moderaterna med på tåget

Moderaterna som är hårda motståndare till att återförstatliga järnvägsunderhållet tycker ändå att det är befogat att Trafikverket tar över besiktningsansvaret.

– Jag tycker att det är rimligt och bra att besiktningen tas över av Trafikverket. Men jag tycker inte att det är motiverat att ha en testverksamhet med återförstatligande, för det visar ändå en viss riktning, säger Jessica Rosencrantz (M) ledamot i trafikutskottet.

Nya uppdrag åt Trafikverket men också långa avtalstider med dem som har hand om underhållet gör att ett återförstatligande kommer att dra ut på tiden.

Men även om många frågetecken fortfarande kvarstår kring om hela järnvägsunderhållet någonsin blir helt återförstatligat är Vänsterledaren nöjd. I budgetuppgörelsen 2015 kom Vänsterpartiet och regeringen överens om en uppgörelse i frågan.

– Vi har fått dem att gå med på att underhållet ska vara sammanhållet så nu är regeringen med på tåget, säger partiledaren Jonas Sjöstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet