Gunnel Lindberg, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden lämnade över utredningen om lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), utlänningslagen och utlänningsförordningen till inrikesminister Mikael Damberg. Foto: TT

Statlig utredning föreslår ny lag som underlättar att utvisa kvalificerade säkerhetshot

Uppdaterad
Publicerad

Säkerhetspolisen ska få utökade möjligheter att använda hemliga tvångsmedel mot utlänningar som anses vara säkerhetshot. Det ska även bli lättare att utvisa personer som myndigheterna bedömer är kvalificerade säkerhetshot, förslår en statlig utredning som lämnades till inrikesminister Mikael Damberg (S) på tisdagen.

Gunnel Lindberg, ordförande i Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har utrett lagen om särskild utlänningskontroll (LSU), utlänningslagen och utlänningsförordningen.

Lagen om särskild utlänningskontroll används för att hantera utlänningar som bedöms utgöra säkerhetshot mot Sverige. Avsikten är att potentiella terrorister ska kunna hindras från att komma in i eller att stanna kvar i Sverige.

– Det också är viktigt att Säkerhetspolisen får nya möjligheter att begränsa vistelser i Sverige, sa inrikesminister Mikael Damberg (S) i samband med att han tar emot den utredning som ligger till grund för förslaget, uppger TT.

Särskild kontroll

Utredningen föreslår bland annat att lagen om särskild utlänningskontroll ersätts av en ny lag – lagen om särskild kontroll av vissa utlänningar.

Enligt förslaget ska det bli enklare att utvisa en utlänning om hen antas att komma göra sig skyldig till en gärning som är belagd med straff enligt den nyligen föreslagna terroristbrottslagen. Kravet för att utvisa på denna grund är lägre än enligt den nuvarande lagen, uppger Regeringskansliet. 

Hemliga tvångsmedel

Den föreslagna lagen innebär att möjligheten för Säkerhetspolisen att använda hemliga tvångsmedel utvidgas. Kraven för att få ett tillstånd för sådan användning sänks betydligt. Säkerhetspolisen skulle enligt förslaget även få möjlighet att använda tvångsmedel vid fler utvisningar, uppger regeringen i sitt pressmeddelande.

Säpos begäran

Förslagen stämmer överens med de önskemål som Säkerhetspolisen hade i sin begäran när det gäller lagen om särskild utlänningskontroll, utlänningslagen och utlänningsförordningen.

Regeringen gav uppdraget till utredaren i augusti 2018 och hade satt 31 mars 2020 som sista datum att presentera utredningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer