Foto: Scanpix

Så vill Miljöpartiet förbättra skolan

Uppdaterad
Publicerad

Skolan var i fokus när språkröret Gustav Fridolin höll presskonferens i Almedalen i dag. Miljöpartiet vill rusta upp lokaler och byggnader för 1,5 miljarder kronor, något som ska ge uppemot 2.000 nya jobb.

Miljöpartiet fortsätter att profilera sig i skolfrågorna och det var också huvudtemat på dagens presskonferens i Visby. Gustav Fridolin valde att presentera satsningen tillsammans med förbundsordförandena för Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet.

Partiets totala skolsatsning är på sex miljarder kronor och är en del i det budgetförslag som läggs fram i höst.

Bra arbetsmiljö 2020

Satsningen, som döpts till ”Klassrumslyftet”, ska finansieras med en blandning av statliga och kommunala medel, där staten står för 1,5 miljarder kronor. Resten av pengarna ska satsas av kommunerna, skolornas huvudmän och friskolornas ägande.

– Det alliansen gör i skattesänkningar vill vi satsa på skolmiljön, säger Fridolin.

Gustav Fridolin liknar förslaget vid något av ett ”skol-rot” och pengarna ska satsas mellan 2014 och 2018.

Tre av fyra skolar har så stora problem med inomhusluften att lärare och elever riskerar sin hälsa, enligt Miljöpartiet som stödjer sig på analyser som Energimyndigheten och Boverket gjorde 2007. Enligt partiets beräkningar räcker 1,5 miljarder för att förbättra skolmiljön till en bra standard för elever och lärare.

– Målet är att alla skolor år 2020 ska ha rustats upp till en god arbetsmiljö för elever och elever, säger Fridolin.

Förutom att förbättra inomhusmiljön ska upprustning av lokalerna leda till minskad energianvändning.

Gustav Fridolin sade på presskonferensen att partiet fått inspiration från Storbritannien. 2005 sjösatte dåvarande Labour-regeringen en satsning kallad ”Buliding better Schools for the future”, liknande den Miljöpartiet nu föreslår.

30.000 nya jobb

Man vill också satsa fem miljarder på att höja lärarlönen. Den föreslagna breddning av rot–avdraget till att även gälla skolor, hyresrätter skapar enligt partiet ungefär 30.000 nya jobb på kort sikt.

Med på presskonferensen är Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet och Bo Jansson, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Det handlar om hur vi värderar våra barn och lärare, säger Sirén, som välkomnar förslaget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2013

Mer i ämnet