Har Statsepidemiologen Anders Tegnell i en intervju verkligen sagt att kolloidalt silver är ett botemedel mot de flesta virus? Foto: TT/Faksimil

Statsepidemiologen dementerar viralt påstående om kolloidalt silver

Uppdaterad
Publicerad

En lång rad inlägg i sociala medier refererar till en inspelad intervju med statsepidemiolog Anders Tegnell, där han säger ”att kolloidalt silver fungerar på de flesta virus är känt”. Men är det en autentisk intervju? Och är det sant?

För SVT Nyheter berättar Tegnell att hans citat ”stulits mitt i en mening” – och att slutsatserna som dras av citatet kan vara ”potentiellt farliga”.

I sin roll som statsepidemiolog har Anders Tegnell figurerat mycket i medier under coronavirusets spridning, och detta har lett till att en telefonintervju med honom från 2014 har fått nytt liv i sociala medier.

En man som arbetar för ett företag som säljer kolloidalt silver ringer upp Tegnell och ställer frågor om ebola, och det verkar som att Tegnell säger att kolloidalt silver ”fungerar på de flesta virus”.

Coronapandemin

Den inspelade intervjun används nu som bevis för att coronaviruset kan bekämpas med hjälp av kolloidalt silver, och sprids i sociala medier – särskilt i sammanhang där alternativmedicin diskuteras.

Foto: Faksimil

”En total lögn”

Tegnell säger till SVT Nyheter att han inte är felciterad utan utsatt för ”felaktig marknadsföring”.

– Det där är en total lögn, jag har haft mycket kontakt med personen bakom. Det har tagits helt ur sitt sammanhang – han har stulit ett citat mitt i en mening.

Anders Tegnell beskriver också hur han förtvivlat försökt att förmå personen bakom den inspelade intervjun att dra tillbaka den.

Fungerar kolloidalt silver?

Statsepidemiologen talar klarspråk vid frågan huruvida medlet fungerar som någon typ av mirakelkur eller inte.

– Det är potentiellt farligt med kolloidalt silver.

Så det är inget botemedel mot coronavirus med andra ord?

– Nej. Inget bot för virus. Folk kan skada sig allvarligt om man använder det.

Vad är kolloidalt silver?

Kolloidalt silver är silver i mycket finfördelad form, upplöst i destillerat vatten.

Det är sedan 2010 förbjudet att inom EU sälja kolloidalt silver som kosttillskott, men det får säljas och marknadsföras som en vattenreningsprodukt och betraktas då som desinfektionsmedel.

Enligt Livsmedelsverket kan användandet av kolloidalt silver ha skadliga hälsoeffekter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet