Foto: TT arkiv

Statsminister Stefan Löfven: ”Sverige har blivit attackerat”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven kallar det inträffade för ett terrordåd.

– Vi uppmanar allmänheten att lyssna på polisens information, i det här fruktansvärda terrordådet.

Ett fordon ska enligt uppgifter ha kört in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. Lastbilen ska ha kört rakt in i en folkmassa utanför varuhuset Åhléns. Enligt uppgifter till Sveriges Radio ska tre personer vara döda.

LÄS MER: Vittne: ”Det är fullkomligt kaos”

Terrordådet i Stockholm

Larmet inkom klockan 14.53 till polisen.

– Klockan 14.53 fick vi samtal via SOS alarm att ett fordon har skadat folk på Drottninggatan. Den uppgift jag har just nu är att vi är på plats och att vi försöker ta reda på vad som hänt.

Enligt polisen är det ett misstänkt terrordåd.

LÄS MER: Fordon in på gågata: Detta vet vi

Befinner du dig i Stockholm? Detta behöver du veta

Om du är i City

Polisen uppmanar människor att undvika city-kärnan runt Sergels torg och de centrala delarna av staden. Ett vittne säger att polisen uppmanat människor att inte röra sig mot Gamla Stan och att människor på Södermalm ska hålla sig inomhus.

Stockholms kommun uppmanar på sin hemsida människor som vistas i centrala Stockholm att höra av sig till sina anhöriga för att berätta att man inte är drabbad.

Man kan även anmäla sig som ”i säkerhet” på Facebook.

Tågen

Stopp i tågtrafiken till/från Stockholm på polisens begäran. Ingen prognos finns för när stationen åter kommer att trafikeras. Polisen uppmanar medborgare att undvika Stockholm city och stanna inomhus där du är.

Kollektivtrafiken

MTR har ställt in all pendeltågstrafik.

Tunnelbanan är inställd, det gäller alla linjer. All busstrafik i innerstan är i nuläget inställd däremot går färjorna som SL styr över.

Alla linjer som går sydväst mot Stockholm går i begränsad omfattning, men det är klart att det kommer bli följdeffekter av det här.

sl.se uppdateras informationen om kollektivtrafiken regelbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet