Stefan Löfven. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Statsminister Stefan Löfven håller pressträff om dådet i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg höll under torsdagen en gemensam pressträff för att kommentera våldsdådet i Vetlanda där sju personer skadades.

– Varje attack mot oskyldiga kommer att mötas av hela Sveriges samlade kraft. Rädsla och skräck ska aldrig bli en del av vår vardag, säger Löfven.

Efter gårdagens attack i Vetlanda där sju personer skadades håller statsminister Stefan Löfven och inrikesminister Mikael Damberg en pressträff.

– Polisen utreder händelsen som försök till mord. Regeringen och regeringskansliet har en nära dialog med polisen och säkerhetspolisen om den här attacken, säger statsminister Stefan Löfven.

Våldsdådet i Vetlanda

Han menar att ytterligare detaljer kring dådet kommer att klarna mer i takt med att polisens arbete går framåt.

– Varje attack mot oskyldiga kommer att mötas av hela Sveriges samlade kraft. Rädsla och skräck ska aldrig bli en del av vår vardag, säger Löfven och riktar ett tack till bland annat polis och sjukvårdspersonal som arbetade med händelsen.

Man i 20-årsåldern gripen

Polisen kunde i samband med attacken gripa en man i 20-årsåldern som nu är misstänkt för mordförsök i sju fall. Under onsdagskvällen kom uppgifter om att fallet utreds som ett misstänkt terroristbrott, men enligt åklagaren Adam Rullman utreder man i nuläget ingen terrorkoppling.

Inrikesminister Mikael Damberg kallar våldsdådet för fruktansvärt och säger att tankarna är med dem som har skadats. Han fortsätter med att ge en operativ lägesbild av polisens arbete.

”Viktigt att inte sprida rykten”

Damberg menar att det är fullt rimligt att man vid sådana här attacker undersöker om det finns terroristmotiv men framhåller att polisen nu utreder försök till mord.

– Det är viktigt att vi nu inte sprider rykten, säger han och framhåller att det är omöjligt att helt kunna skydda sig mot sådana här vansinnesdåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet