Statsministern håller jultal till nationen

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfvens jultal till nationen innehöll inga skarpa uppmaningar eller pekpinnar. I stället sände han ett tack till befolkningen – och påminde om julens budskap.

Samtidigt erkände han brister i skolan, sjukvården och äldreomsorgen under krisen.

– Vi ska inte tillbaka dit, sa statsministern.

Statsministerns årliga jultal på söndagskvällen präglades av coronapandemin. Men tonen var annorlunda än under de presskonferenser som hållits under hösten.

– Oavsett hur du brukar fira jul så kommer det nog att bli annorlunda, men en sak är detsamma. Julens budskap och påminnelsen om kärlek, gemenskap och solidaritet. Det budskapet är extra viktigt i år, sa statsministern.

”Sträck ut en hand”

Stefan Löfven riktade en särskild hälsning till de som firar jul ensamma i år.

– Ensamhet kan vara ett kvävande mörker, men kanske finns det någon person du kan öppna dig för. Jag kan tyvärr inte ringa alla som möter julen ensamma men jag lovar att ringa några. Jag önskar att fler gör det. Ring, sträck ute en hand, sa statsministern.

Tackade befolkningen

Löfven passade också på att tacka de som bidragit till att minska smittspridningen.

– Vi har alla förbannat det här året men vi har samtidigt varit en del av lösningen. Under det här året har jag bett er göra ert bästa för att stoppa smittspridningen. Nu vill jag istället tacka för i år och önska er en riktigt god jul.

Erkände brister

Under året har bristerna i Sveriges organisation blivit tydliga, sa statsministern, som nu lovar bättring.

– Vi ska inte tillbaka dit. Efter krisen ska istället bygga Sverige starkare, bättre. Äldreomsorgen, tryggheten, sjukvården skolan, Vi behöver göra det än mer robust.

Se hela jultalet på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.