Ulf Kristersson kommenterar Pekka Haavistos Natouttalande. Foto: Sven Hoppe/dpa via AP/EPA/VALDA KALNINA/TT

Statsministern: ”Komplicerat” om Finland går före in i Nato

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Ulf Kristersson (M) ser risker med att Finland går före Sverige in i Nato och menar att ländernas ansökningar av strategiska skäl borde ratificeras samtidigt.

– Det mycket nära militära samarbetet mellan Sverige och Finland innan vi blev Natomedlemmar skulle bli mycket komplicerat om vi skulle bli skilda som medlemmar, säger han till Financial Times.

– Finland och Sverige bidrar till säkerheten, tillägger Kristersson och fortsätter:

– Vi har kapacitet i vår del av världen som alla Natoländer kommer att dra nytta av, inklusive Turkiet.

”Ni måste förstå vår position”

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto sade på lördagen att hans turkiske motsvarighet Mevlüt Cavusolgu har meddelat honom att Finland nu uppfyller de krav som har ställts på landet i det trepartsavtal som slöts mellan länderna och Sverige på Natotoppmötet i Madrid i juni förra året.

Han framhöll dock att Finland inte har blivit informerat om huruvida avtalsuppfyllelsen innebär att Turkiet kommer att ratificera landets Natoansökan. Om så skulle vara fallet skulle Finland inte tveka att ansluta till försvarsalliansen utan Sverige, säger Finlands president Sauli Niinistö i en intervju med Sveriges Radio Ekot.

– Ni måste förstå vår position. Den är mycket svår, säger han till radion.

Han konstaterar samtidigt att Ankaras tongång kring de nordiska ländernas Natoansökningar har skiftat förr och att det är för tidigt att ropa hej.

– Låt oss vänta och se, säger Sauli Niinistö.

”Mycket goda skäl för att ratificera oss samtidigt”

Kristersson insisterar dock på att länderna borde ansluta tillsammans.

– Vi startade processen tillsammans, vi har genomfört den tillsammans och vi vill avsluta den tillsammans, säger han till Financial Times.

– Det finns mycket, mycket goda skäl för att ratificera oss samtidigt före Vilnius, säger Kristersson, med hänvisning till Natotoppmötet som ska hållas i Litauens huvudstad i juli.

Om Turkiet inte ratificerar Sveriges ansökan före toppmötet skulle det innebära konsekvenser, varnar Kristersson.

– Jag tror att det skulle vara dåligt för Sverige, dåligt för vår region, dåligt för Nato och dåligt för Sveriges förmåga, tillsammans med Finland, att tillhandahålla säkerhet mitt under ett krig i vårt närområde, säger han.

SVT Nyheter har vid upprepade tillfällen och utan framgång sökt Ulf Kristersson och utrikesminister Tobias Billström (M) för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.