Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Statsministern: Vi kan samlas kring att ta tag i gängvåldet

Uppdaterad
Publicerad

Förebyggande åtgärder är viktigt för att stoppa gängvåldet. Det betonar flera av partiledarna i SVT:s debatt.

– Det finns en ton i den här debatten som kanske gör att vi kommer kunna samlas, säger statsminister Ulf Kristersson (M).

Däremot så är oppositionen starkt kritisk till att regeringen minskar sina anslag i budgeten till förebyggande åtgärder för gängkriminaliteten.

Liberalernas Johan Pehrson håller inte med om att man drar ner på förebyggande åtgärder och lyfter att regeringen bland annat vill skriva om socialtjänstlagen.

– Det centrala är att socialtjänsten måste få verktyg att göra ingripanden tidigare, säger han.

Blockledarna manar till enighet

Socialdemokraternas Magdalena Andersson säger att ”politikerna måste släppa prestigen” och börja vidta åtgärder tillsammans.

– Vi behöver att samhället kliver fram, inte drar sig tillbaka framför allt i utsatta områdena, säger hon.

Även Ulf Kristersson (M) håller med Andersson om att vara mer närvarande i utsatta områden.

– Om vi alla kan enas om att det här som har vuxit fram under lång tid kanske vi också kan samlas kring att gemensamt ta tag i frågorna. Som vi gjorde med Nato-frågan till exempel, där vi kunde enas om saker vi inte kunde enas om tidigare, säger han.

På torsdag har Kristersson bjudit in samtliga partiledare till ett möte i nationella säkerhetsrådet för diskussion och information om gängkriminaliteten.

Busch (KD) riktar känga mot Dadgostar (V)

Men helt överens är partiledarna inte. Nooshi Dadgostar, partiledare för V, menar att regeringens budget inte ger socialtjänsten de förutsättningar de behöver för att stoppa nyrekryteringen.

Ebba Busch (KD) håller inte med och säger att 40 procent av budgeten går till välfärden. Hon riktar kritik mot Dadgostars resonemang.

– Nooshi Dadgostar, det är inte på grund av avsaknad av sommarjobb och fritidsgårdar som man väljer att våldta små barn, urinera på sina offer, filma det och sedan få streetcred för det, säger hon.

– Den första linjens förebyggande arbete är familjen. Vi prioriterar fritidskort så att unga kan ha en meningsfull framtid, men det är också föräldrastödprogram. Det säger ju ni nej till, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.