Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Kristerssons tal efter Sveriges Natointräde. Foto: SVT

Statsministerns tal till svenskarna efter Natointrädet: ”En för alla, alla för en”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en process på knappt två år är Sverige nu medlem i försvarsalliansen Nato. Ett historiskt skifte, konstaterar statsminister Ulf Kristersson (M) i sitt tal till svenska folket på torsdagskvällen.

I eftermiddags överlämnade Kristersson det så kallade anslutningsinstrumentet till USA:s utrikesdepartement, och Sverige blev därmed formellt medlem i Nato. Både den amerikanske utrikesministern Antony Blinken och Ulf Kristersson uttryckte då sina förväntningar inför framtiden i en kort pressträff.

Senare var det dags för statsministern att kommentera den ”epokgörande händelsen” i ett tal riktat till de som påverkas i första hand, Sveriges medborgare.

Sverige och Nato

– Det är ett stort steg – men samtidigt ett naturligt steg. Medlemskapet betyder att vi har kommit hem. Hem till ett stort antal demokratiers samarbete för fred och frihet. Hem till våra egna grannländers samarbete för säkerhet. Hem till den krets av nationer där vi under lång tid har hört hemma, sa Kristersson inledande.

Han underströk att Sveriges anslutning tillför ett förbättrat försvar av frihet och demokrati i landet.

Vänder sig till Natokritikerna

Vid ett tillfälle i talet riktade sig statsministern till de som i dag känner besvikelse eller ställer sig kritiska till förändringen.

– Det är vårt eget beslut när svenska soldater och sjömän ska delta i Nato-gemensamma uppdrag. Och vi bestämmer själva när vi begär militärt stöd av Nato. Det är en solidarisk försvarsallians, sa han i ett ”försök att möta den oro som kan finnas”.

Avslutningsvis tackade Kristersson samtliga allierade som stöttat Sverige under anslutningsprocessen.

– Nu står vi här, stadigt, tillsammans för fred och frihet. En för alla, alla för en. I kväll inleds en ny epok för Sverige.

Hör mer från talet i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hela statsminister Ulf Kristerssons (M) tal efter Sveriges inträde i Nato. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet