Jan Salestrand, försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare, kallas till försvarsutskottet för ett extra möte om IT-skandalen. Foto: TT

Försvarsministerns närmaste man kallas till försvarsutskottet om IT-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Peter Hultqvists statssekreterare Jan Salestrand kallas till ett extra möte med riksdagens försvarsutskott. Utskottet vill veta den exakta tidpunkten för när Försvarsdepartementet fick kännedom om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Salestrand säger till SVT Nyheter att han fick informationen i början av 2016.

När fick du informationen om IT-skandalen på Transportstyrelsen?

– I början av 2016. Jag kan inte uttala mig exakt då jag inte har mina anteckningar, säger Jan Salestrand.

Peter Hultqvist säger att han fick reda på det av tjänstemän i mars 2016. Ann Linde, som då var statssekreterare åt inrikesminster Anders Ygeman, fick reda på det i september 2015, men meddelade försvarsdepartementet i början av 2016. Varför fick inte du reda på det?

– Jag kan inte uttala mig för Ann Linde.

LÄS MER: Ann Linde vill inte säga när hon informerade statsministern om IT-skandalen

I vilket läge säkerställde ni att försvarsmaktens högsta ledning tagit del av allvaret och informationen?

– De har haft den informationen i rätt tid.  Det ligger i linje med det som har sagts.

Jan Salestrand säger sig inte ha någonting att dölja, men vill ändå vänta med att svara på frågor till KU-förhören.

– Vi ser det som en mer ordnad process. Nu vill jag inte svara på mer. Vi kan inte springa runt och prata med media.

LÄS MER: ”Ann Linde kände till Transportstyrelsens IT-brister redan 2015”

Allan Widman, (L), ordförande i försvarsutskottet, säger att de vill få svar på vem som visste vad på Försvarsdepartementet. 

– Mitt intryck är efter dom här veckorna och dom svårigheter som uppenbarligen finns när det gäller att informera minsitrar, mellan departement, inom departement och mellan ministrar, dom svårigheterna talar för att det här var nog aldrig menat att komma vare sig till riksdagens eller allmänhetens kännedom.  Det extra mötet i försvarsutskottet ska hållas i nästa vecka.

Varför kallar ni Jan Salestrand till försvarsutskottet? 

-Vi kallar honom till det extrainsatta försvarsutskottsmötet av två orsaker. Vi vill uppdatera oss om den skada som försvarsmakten har lidit av det läckage som har pågått på transportstyrelsen. 

-För det andra vill vi också få klarhet i när försvarsdepartementet blir informerat. Under förra veckan så uttalade Ann Linde att hon hade fått informationen om det här haveriet redan i september 2015 och sen tidigare vet vi att försvarsministern menade att han blev informerad görst i mars 2016, nästan ett halvår senare. 

-Nu vill vi bringa klarhet i när den här information då nådde försvarsdepartementet.  

Varför skulle man inte vilja delge allmänheten av den här historien tror du? 

För mig är det oförklarligt varför ansvariga ministrar och ansvariga tjänstemän inte agerar för att det här pågående läckaget ska avbrytas. Någon borde ha slagit näven i borde och någon borde ha ryckt sladden ur väggen. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

IT-skandalen

Mer i ämnet