”Det behöver inte betyda att de byter sida i allt, det det kan ju finnas uppgörelser”, säger Marja Lemne, statsvetare Södertörns högskola. Foto: SVT/TT

Statsvetare: ”Det är allvarligt och mycket olämpligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att som EU-parlamentariker ta välavlönade sidouppdrag i privata bolagsstyrelser är både allvarligt och olämplig. Det menar Marja Lemne, lektor i statsvetenskap, som nu reagerar på SVT:s granskning.

– Jag personligen tycker man skall vara väldigt aktsam med sådana här saker, säger hon till SVT Nyheter.

I SVT Nyheters granskning av EU-parlamentarikers sidouppdrag sticker liberalen Cecilia Wikström ut. Hon tjänar förutom lönen på 80 000 i månaden nästan lika mycket, cirka 70 000 i månaden, på sidouppdrag i två privata företagsstyrelser.

Marja Lemne reagerar spontant på beloppet.

– Hoppsan det är mycket pengar, jag har en gammaldags moral som tycker att politiker inte ens skall kunna misstänkliggöras, säger hon.

”Jag är kritisk”

Marja Lemne menar att politikers oberoende är mycket viktigt, och har tidigare reagerat på att det i Bryssel finns mer väldokumenterat vilka lobbyister som finns och som försöker påverka beslut, än det gör i Sverige. Och hon menar att det som ett företag vill och hoppas på, skapar märkliga bindningar, särskilt när det gäller så höga arvoden.

– Det är klart man vill få någonting tillbaka. Minimalt, att man vill höra hur resonemangen går i EU i frågor med beröring till företaget. Då betalar man för en tjänst, det är inte olagligt men det är ändå olämpligt.

– Kan det inte finnas helt legitima skäl att ha en kunnig politiker i styrelsen?

– Det kan förstås handla om att hitta en ovanligt förträfflig person, om jag skall vara välvillig. Men det man betalar för är ju dels att företaget hoppas att en politiker kan påverka allmänt i företags- eller branschfrågor. Det kan också vara en framtida investering i en person som man vill knyta till bolaget när denne lämnat politiken.  Men jag är kritisk och tycker man borde sträva efter att undvika varje misstanke om oklara lojaliteter.

Vill se tydligare hållning i frågan

Marja Lemne tycker det är bra att EU-parlamentet skaffat en öppen redovisning över vilka sidouppdrag som parlamentarikerna har, men hon efterlyser en tydligare hållning till extrauppdrag, från alla svenska partier.

– Det räcker inte att det är tillåtet i EU. Varje parti kan ju ha en egen svensk moralisk hållning. Det tycker jag är något man skall efterlysa från partierna och deras partiledare inför valet i maj – att de beskriver var  gränsen  för sidouppdrag skall gå i det egna partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.