Marita Ulvskog (S) och Gunnar Hökmark (M) har båda sidopuppdrag. Foto: Janerik Henriksson / Jonas Ekströmer / TT

EU-parlamentarikernas extraknäck – hinner de med?

Uppdaterad
Publicerad

Som EU-parlamentariker har man mycket arbete, kombinerat med täta resor mellan hemlandet och Bryssel eller Strasbourg. Vad händer om man har många sidouppdrag? SVT Nyheters granskning visar att många väljer bort nästan allt vad sidouppdrag heter. Andra tycker att de hinner med mycket vid sidan av. 

Moderaten Gunnar Hökmark sitter i fem olika bolagsstyrelser. Bland annat två uppdrag i försäkringsbranschen. 

– Ingen som följt EU-parlamentet har ifrågasatt om jag hinner med, säger han till SVT Nyheter. 

Sverigedemokraten Kristina Winberg, som inte har några bisysslor, har en annan uppfattning: 

– Uppdraget är så betungande att det är svårt att hinna med annat, tycker hon.

Strikta regler

Mest pengar på sidouppdrag får liberalen Cecilia Wikström som tjänar 70 000 i månaden på sidouppdrag i privata bolagsstyrelser.

EU-parlamentets regelverk säger inget om hur många eller vilka slags sidouppdrag man får ha. Däremot finns strikta regler för att man måste redovisa alla sidouppdrag – och hur mycket pengar man får för dem.

Och det finns riktlinjer som säger att EU-parlamentariker i sitt uppdrag skall undvika intressekonflikter och bara skall verka för det allmännas bästa och inte bör få eller söka finansiella förmåner. 

Socialdemokraten Alexander Gabelic har uppgett sidoinkomster på ett par hundra tusen kronor för ett eget konsultbolag. Men sedan han började i parlamentet i april 2018 har han inte tagit fler konsultuppdrag, och låter bolaget vila, säger han. 

– Tar man uppdraget på allvar hinner man inte annat. Det är ett heltidsuppdrag, säger han till SVT Nyheter.

”Tror det är bra”

Många svenska parlamentariker har inte några sidouppdrag alls. De flesta som har uppdrag har det i mindre sammanhang, eller uppdrag som ligger nära det politiska uppdraget.

Marita Ulvskog (S) är till exempel ordförande i styrelsen för Olof Palme-centret i Stockholm, men det är oavlönat. 

– Det är inte för att få betalt som man engagerar sig, utan för att driva ett politiskt resultat. Jag har inte den typen av uppdrag där lojalitetskonflikt kan uppstå. Det beror självklart på vad man åtar sig, säger hon. 

Gunnar Hökmark (M) menar att det också finns fördelar med sidouppdrag. 

– Mina uppdrag ger mig förankring och kunskaper som politiker, samtidigt som jag, till exempel i ”Dina Försäkringar”, bidrar med ett utifrån-perspektiv. 

Kristdemokraten Anders Sällström sitter i ett kommunalt bolag i Umeå, och har liknande uppfattning. 

– Jag tror det är bra att parlamentariker finns med i andra sammanhang. Arbetsbördan kan variera mycket, men principen är oftast att ju mer betalt du har för ett sidouppdrag, desto större ansvar har du på att leverera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer