Mats Knutsson och Jonas Hinnfors om egenskaperna som talar för och emot Magdalena Andersson. Foto: SVT, Pontus Lundahl / TT

Experterna: Det talar för och emot Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Kompetent, stor erfarenhet av budgetförhandlingar och kvinna.

Det är tre skäl som talar för att finansminister Magdalena Andersson (S) tar över efter Stefan Löfven enligt statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Det är väldigt viktigt för en partiledare att hålla samman partiet, och sedan måste man naturligtvis gå hem hos väljare också, säger han.

Finansminister Magdalena Andersson (S) pekas ut som en av de starkaste kandidaterna att efterträda statsminister Stefan Löfven i november.

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, beskriver finansministern som kompetent och med stor erfarenhet av prövande budgetförhandlingar.

Stefan Löfvens avgång

– Sedan kan man inte bortse från att hon är kvinna. Det skulle ses som en fjäder i hatten för ett parti som ser sig som feministiskt att inte bara ha en kvinnlig partiledare utan också i förlängningen troligen en kvinnlig statsminister, säger han.

Kan uppstå spänningar

Under sina år vid makten har Stefan Löfven lyckats ena Socialdemokraterna på ett sätt som företrädarna Håkan Juholt och Mona Sahlin inte lyckades med, menar Jonas Hinnfors.

Men det finns enligt honom fortfarande spänningar och en frustration över att partiet under de senaste 30 åren sett en nedåtgående trend vilket ställer höga krav på en efterträdare.

– Då är det viktigt att hålla samman partiet, inte bara kunna vända de här siffrorna. Det har nog funnits en viss kritik från vad man skulle kunna kalla vänster i partiet, säger han.

Kritiken ligger enligt Hinnfors i att partiledningen har genomsyrats av ett marknads- och privatiseringstänkande snarare än att mer offensivt satsa på reformer.

– Då är eventuellt Magdalena Andersson en representant för den linjen som har varit mer återhållsam. Då gäller det i så fall för henne att visa att hon kan få med även den gruppen, säger han.

Stark akademisk bakgrund – lång erfarenhet

Andersson kan uppfattas som en osmidig förhandlare, vilket kan bli ett problem i ett läge där partiet är beroende av kompromisser, enligt SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Under hösten väntar inte bara ett ledarskifte – regeringen måste även jämka ihop en budget som får stöd i riksdagen.

Jonas Hinnfors menar att det är svårt att sia om hur samarbetet med Centerpartiet skulle påverkas om Andersson väljs till Löfvens efterträdare.

– Potentiellt kan det alltid vara så att personkemin hjälper eller stjälper. Magdalena Anderssons stora fördel är att allt hon skulle säga som eventuell partiledare har en enorm kraft av att hon tidigare har varit finansminister med en stark akademisk bakgrund och lång erfarenhet.

”Måste framstå som mer folklig”

Mats Knutson menar att Andersson har haft en strikt, principfast och teknokratisk framtoning.  

– Som statsminister måste hon kunna framstå som mer folklig än som finansminister. Det kan bli en prövning, säger han.

Andersson har högt förtroende både inom partiet och hos väljarna, enligt Knutson. Han tror att hon kan ena partiet som ordförande – frågan är om hon vill. 

– Hon har inte smakat på friheten sedan 2014. Det är möjligt att hon kan bli övertalad, säger Mats Knutson.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stefan Löfvens avgång

Mer i ämnet