Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Statsvetare: Inte troligt att Åkesson blir statsminister – även om SD blir större än M

Uppdaterad
Publicerad

Ett tänkbart scenario är att Ulf Kristerssons regeringsalternativ vinner valet med Sverigedemokraterna som blockets största parti.

Men det är inte troligt att SD-ledaren Jimmie Åkesson blir statsminister, menar statsvetaren Jonas Hinnfors.

– Hittills har de övriga partierna på Kristerssons sida sagt att man inte vill acceptera Sverigedemokraterna ens i regering. Att man då skulle acceptera SD som statsministerparti är mindre troligt, säger han.

Valdagen närmar sig och läget mellan de två regeringsalternativen är jämnt.

Men på högersidan har Sverigedemokraterna i flera mätningar gått om Moderaterna och ett möjligt utfall efter valet är att Ulf Kristerssons regeringsalternativ vinner valet med Sverigedemokraterna som blockets största parti.

Val 2022

”Mindre troligt”

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, tror dock inte att statsministerposten är inom räckhåll  för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson även om hans parti skulle bli näst störst.

– Rent formellt kan han bli det, men det är en politisk fråga. Hittills har de övriga partierna på Kristerssons sida sagt att man inte vill acceptera Sverigedemokraterna ens i regering. Att man då skulle acceptera SD som statsministerparti är mindre troligt, säger Hinnfors.

Statsvetaren: Har påtryckningsmöjligheter

Sverigedemokraterna har goda möjligheter att påverka politiken även om man skulle stå utanför en regering, menar Jonas Hinnfors och drar paralleller till bland annat Danmark. Där var Dansk Folkeparti stödparti åt regeringen för och fick på så sätt igenom en stor del av sin migrationspolitik.

– Man har ganska stora påtryckningsmöjligheter om man står utanför regeringen och hotar att dra bort stödet, säger Jonas Hinnfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet