SVT:s valanalytiker Henrik Ekengren Oscarsson.

Statsvetare: Visa inte splittringen inför öppen ridå

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen är splittrad i en av folkets hetaste frågor – vargjakten. Att splittringen i den nya regeringen spelas upp inför öppen ridå är problematiskt, menar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) vill följa Naturvårdsverkets beslut om licensjakt för varg – medan miljöminister Åsa Romson (Mp) är kritisk till beslutet och vill att det ska upphävas. Att ministrarna från Miljöpartiet och Socialdemokraterna är oense i frågan är inte nytt, men att deras inre stridigheter spelas upp inför öppen ridå är det, menar Henrik Ekengren Oscarsson.

– Det här är ju en fråga som är en het potatis för folket. Jag misstänker att det har varit sådana här konflikter inom samordningskansliet tidigare men att det nu blir offentligt, bygger inte direkt förtroende, säger han.

”Blir rörigt med ansvaret”

Ekengren Oscarsson menar också att det försvåras av hur Stefan Löfven byggt organisationen eftersom frågan är uppdelad på två olika departement.

– Det blir rörigt när det finns ett överlappande ansvar på två olika departement och ministrarna inte vet vilka befogenheter de har. Det här är en följd av hur Stefan Löfven byggt upp sin organisation.

”Handlar om hur man sköter det”

Han pekar på att den nya rödgröna regeringen är oense om många frågor, som kärnkraft och vapenexport – men att det var man även i Alliansen.

– Det handlar om hur man väljer att sköta det. Men regeringen är så ny, så det finns nog en smekmånad på det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakten

Mer i ämnet