Statsvetaren Jenny Madestam Foto: Jessica Gow / TT

Statsvetaren Jenny Madestam om svenska intresset för EU-valet: ”Vi börjar vakna”

Uppdaterad
Publicerad

Relativt många uppger att de troligtvis kommer att rösta i EU-valet, enligt en undersökning från Novus. Samtidigt ger varannan svensk tummen upp till EU. Det pågående brexit-kaoset pekas ut som en av anledningarna.

– Vi börjar väl vakna nu, säger statsvetaren Jenny Madestam till SVT Nyheter.

Två månader kvar till valet och kampanjandet från partierna har inte riktigt startat på allvar. Ändå har intresset och engagemanget för valet till EU-parlamentet redan tagit fart.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av SVT Nyheter och SR visar att många har fått upp ögonen för EU-valet. 46 procent av de som svarat uppger att de absolut kommer att rösta. 20 procent uppger att de troligen kommer att rösta.

EU-valet 2019

Tunga EU-frågor heta i debatten

I EU-valet 2014 låg valdeltagandet på drygt 51 procent. Om det blir högre i årets val återstår att se.

Klart är dock att frågor om migration och miljö/klimat inte var lika heta inför valet 2014 jämfört med i dag. Detta är frågor som till stor del avgörs på EU-nivå.

Dessutom är intresset för politik överlag stort i Sverige den här våren. Efter den mycket turbulenta hösten i Sverige syns tydliga effekter i det engagemanget på hemmaplan. Något som spiller över på EU-nivå, menar Jenny Madestam.

– Politik är i dag viktigt för människor generellt och under hösten har även det politiska medvetandet ökat. Detta är viktigt för att det ska kunna bli en mobilisering, säger hon.

Brexit-effekten på Sverige

Ytterligare en förklaring finns på andra sidan Nordsjön, menar Jenny Madestam

– Det hänger ihop med brexit, säger hon.

Det kaos som präglat Storbritanniens EU-utträde har sannolikt fått fler svenskar positivt inställda till EU. Mer än varannan ger nu tummen upp åt EU, visar Sverige-rapporten från undersökningen Eurobarometern från i höstas.

Hos unga är EU-peppen ännu större. I åldersgruppen 15-24 svarar 62 procent att unionen ”framkallar en positiv bild hos dem”.

– Vi lever i en globaliserad tid där allt går väldigt fort, och vi har en digitalisering som knyter länder och människor samman. Det är i dag en självklarhet att man även som svensk är en del i ett internationellt system, säger Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola.

EU passar Sverige på pappret

Kanske borde den höga andelen EU-positiva i Sverige ha varit ännu högre, ännu tidigare. Enligt Jenny Madestam är EU just ett sådant internationellt projekt som passar det svenska kynnet bra.

– Vi beskrivs ofta som ett öppet, liberalt, icke-nationalistiskt land, så Sverige borde vara positivt inställda till den här typen av projekt, säger Jenny Madestam och tillägger: 

– Vi börjar väl vakna nu.

SÅ GJORDES UNDERSÖKNINGEN

I undersökningen ställdes följande fråga om valdeltagandet: Hur stor är chansen för att du kommer att rösta i valet till Europaparlamentet? Så här svarade totalt 1842 personer:

  • Kommer absolut att rösta: 46 % 
  • Kommer troligen att rösta: 20 % 
  • 50% chans att du kommer att rösta: 13 % 
  • Kommer troligen inte att rösta: 13 % 
  • Kommer absolut inte att rösta: 5 %

SVENSKA VALDELTAGANDET I TIDIGARE EU-VAL 

2014: 51,1 % 

2009: 45,5 %

2004: 37,9 %

1999: 38,8 %

1995: 41,6 %

Källa: Novus, Europaparlamentet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet