Foto: SVT

Statsvetaren: ”Nytt och oprövat landskap”

Publicerad

Sverige befinner sig efter riksdagsvalet i ett nytt och oprövat landskap, enligt statsvetaren Anders Sundell från Göteborgs universitet.

– Det är ett ganska nytt och oprövat landskap. Vi får se hur samarbetet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna artar sig, säger han.

När partiledarna möts i kvällens SVT-debatt är det med stundande EU-val som ämne, men det sker naturligtvis också mot bakgrund av höstens riksdagsval. Överenskommelsen som regeringen slöt med Centerpartiet och Liberalerna, som lät Stefan Löfven bli statsminister, ritade delvis om den svenska politiska kartan.

– Det är ju ett ganska nytt landskap och ett lite oprövat landskap. Vi får helt enkelt se var det landar och hur det här samarbetet mellan regeringen och C och L kommer att te sig, säger statsvetaren Anders Sundell från Göteborgs universitet, i SVT:s sändning inför debatten.

Alliansen död – i dess gamla form

En konsekvens är, enligt honom, att Alliansen frånfälle.

– I den form vi har lärt känna (Alliansen) under Reinfeldts två mandatperioder -  i den formen är den nog definitivt död, säger Sundell som däremot inte utesluter någon annan form av samarbete mellan de borgliga partierna framöver.

– Men då kommer den nog att heta något annat och ske under lite andra former.

Inga tecken på rörelse mot mitten

Sundell pekar på en annan politisk utveckling i gruppen väljare som noterades i samband med valet i höstas, nämligen det att allt färre varken identifierar sig som vänster eller höger.

Det kan, säger han, ha att göra med det då rådande valåret och att folk ”dras utåt kanterna” då.

– Men det finns inga tecken på att folk skulle bli mer ”mitten”, i alla fall inte när de beskriver sig själva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.