Jenny Madestam, statsvetare vid Södertörns högskola: ”Att utesluta på grund av partitillhörighet kan slå tillbaka” Foto: SVT

Statsvetaren om Metalls petning av SD-politiker: ”Kan definitivt slå tillbaka mot S”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna har reagerat starkt på att IF Metall har petat en lokal fackklubbsordförande som är aktiv i partiet. Statsvetaren Jenny Madestam tror att det kan skada facket men också Socialdemokraterna i valrörelsen.

Under gårdagen kom beskedet att IF Metalls förbundsstyrelse avsätter den nyvalde ordföranden för fackförbundets avdelning Råjärn på SSAB i Luleå.

Anledningen? Han är engagerad i Sverigedemokraterna – som rasat mot beslutet.

– Bara för att han har fel partibok så blir han av med uppdraget och det tycker jag är helt fel. Sverigedemokraterna vill att fackföreningarna ska vara politiskt obundna, sa SD:s arbetsmarknadspolitiske talesperson Magnus Persson till SVT.

”En socialdemokratisk organisation”

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Lunggren poängterar dock att LO-förbunden, där IF Metall ingår, inte alls är någon partipolitiskt neutral organisation.

– Det är, med rätta, en Socialdemokratisk organisation som har gjort undantag för vänsterpartister, säger han och tillägger:

– Det här är en av de stora paradoxerna. Folk går med i en facklig organisation som har en partipolitisk inriktning som de själva inte har.

”Kan slå tillbaka på såväl IF Metall som S”

Sverigedemokraterna är starka bland metallare. Och frågan är om förbundsstyrelsens beslut kan slå tillbaka mot Socialdemokraterna i höstens val.

Frågar man Stig-Björn Ljunggren är svaret nej:

– Det här kommer inte att driva ut väljare, men det kommer försvåra att ta tillbaka väljare, säger han och tillägger:

– De som har de här åsikterna har nog redan stuckit. Det som det här gör är att låsa fast dem i deras nya politiska vistelseort.

Statsvetaren Jenny Madestam har dock en annan åsikt:

– Ja, definitivt. En betydande del väljare har lämnat S för just SD och att på det här sättet utesluta på grund av partitillhörighet kan slå tillbaka mot såväl IF Metall som S.

SVT Nyheter har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som avböjer att kommentera.

”Det är först och främst en fråga för IF Metall att hantera och kommentera”, skriver hans pressekreterare Julia Grabe i ett sms.

Statsvetaren om petade SD-metallaren: ”Kan definitivt slå tillbaka på Socialdemokraterna” 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.