Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer partiet göra en högersväng nu? Hör Anders Sundell, statsvetare och ledarskribent på obundna moderata SvD om Annie Lööfs avgång. Foto: TT/SVT

Statsvetaren: ”Öppnar för omtag i Centerpartiet”

Uppdaterad
Publicerad

Annie Lööfs avgång öppnar möjligheten för ett omtag i partiet. Det menar Anders Sundell, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet samt ledarskribent på obundna moderata Svenska dagbladet.

Annie Lööfs avgång som ledare för Centerpartiet är inte särskilt förvånande, säger Anders Sundell.

– Hon har varit partiledare väldigt länge. Särskilt nu när det blev tre mandats övervikt istället för ett så är det inte jättenära till hands att det skulle finnas chans att ta regeringsmakten. Det är ett väldigt klassiskt läge för en partiledare att avgå tänker jag.

Nu finns det en chans för partiet att ta ett omtag och fundera på vad som är rätt politik framåt, säger Anders Sundell som jämför med när Fredrik Reinfeldt avgick som partiledare för Moderaterna.

– Det blev väldigt tydligt nästan direkt vem som skulle efterträda honom, vilket gjorde det mindre lätt att göra ett omtag. Det fick man sedan sota för och det tvingade fram en omprövning längre fram. I Centerpartiet tänker jag att det finns chans att ta de eventuella diskussionerna nu.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.