Statsvetarna Jenny Madestam och Jonas Hinnfors. Foto: Orasis foto/Stockholms universitet/Göteborgs Universitet

Statsvetarna: Därför är politiken så stökig just nu

Uppdaterad
Publicerad

Avgångskrav, hot om misstroendeförklaringar och tillbakadragna förslag. Varför är politiken så turbulent just nu? SVT:s Agenda kollade med två statsvetare.

Moderaterna står utan partiledare, samtidigt duggar ord som misstroendeförklaring och tillkännagivande tätt. Enligt statsvetarna Jenny Madestam och Jonas Hinnfors finns det en röd tråd, eller kanske flera. Men framförallt: Ett knivigt parlamentariskt läge och förhållandet till Sverigedemokraterna.

Att Alliansen och Sverigedemokraterna tillsammans är större än de rödgröna, i kombination med kluvenheten till att samarbeta med SD, har gjort det svårt att bedriva opposition, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Man måste skapa vägar runt problemet vilket skapar spänningar internt, det ser vi inte minst hos Moderaterna. Men också mellan partier i Alliansen, där Liberalerna och Centerpartiet satt ner klackarna.

LÄS MER: Här är partiledarnas dilemman

Rädsla för SD-beroende

Misstroendeförklaring och tillkännagivanden används som vapen för att ändå på något sätt bedriva opposition.

– Man är tveksam till att ta över med stöd av Sverigedemokraterna, och då kan man använda tillkännagivanden och misstroendehot istället, säger Jonas Hinnfors.

I praktiken hade det varit möjligt att rikta en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven eller mot hela regeringen för att fälla den.

– Det ser vi inte eftersom man är rädd för att hamna i regeringsställning och vara beroende av Sverigedmokraterna, säger Jonas Hinnfors.

”Behöver visa musklerna”

Med ordentlig motvind i opinionen har inte minst Moderaterna och Kristdemokraterna höga krav på sig från medlemmarna att agera.

– Man behöver visa musklerna och profilera sig. Det gör man genom att göra den här typen av tjuvnyp och inte minst sätta sig själv i strålkastarljuset, för att ta hem poänger och öka i opinionen, säger Jenny Madestam.

LÄS MER: Silberstein om M-krisen: ”Den som inte själv vet vart den ska gå hamnar vilse”

Efter Anna Kinberg Batras avhopp är frågan hur partiet ska ta tillbaka sina förlorade väljare. I Agendas studio debatterade Joakim Larsson, Moderaternas förbundsordförande i Stockholms stad och Johnny Magnusson, Moderaternas ordförande i Västra Götaland. Se Agenda i efterhand på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Agenda

Mer i ämnet