Stefan Löfven: Alternativet är en högerregering som är beroende av Sverigedemokraterna

Uppdaterad
Publicerad

Varför vill Stefan Löfven bli statsminister i en regering som ska genomföra politik som han i valrörelsen varnade för? Under fredagen intervjuades han i Aktuellt och svarade bland annat på den frågan.

Stefan Löfven medverkar i en intervju i Aktuellt ikväll och bemöter kritiken han och hans parti har fått för att svika sina vallöften i och med överenskommelsen S ingått tillsammans med C, L och MP.

Löfven menar att överenskommelsen innehåller både frågor som Socialdemokraterna har slagits för under valrörelsen och frågor som andra partier har tagit in i förhandlingarna.

Regeringsbildningen

– Helheten är bra och den står jag för, alternativet är inte Socialdemokraternas valmanifest utan det är en högerregering som är beroende av Sverigedemokraterna säger Löfven.

Svängt om återföreningar

En fråga där Socialdemokraterna ändrat sig är den om familjeåterföreningar. I valrörelsen sade partiet nej till en mer generös anhöriginvandring men nu har S svängt.

Samtidigt som man förlänger den tillfälliga migrationslagen, som skulle ha upphört i år, med ytterligare två år, utökas rätten till familjeåterförening till att gälla alternativt skyddsbehövande, inte enbart flyktingar.

– Man måste göra en avvägning och den avvägning vi gjort här är att vi förlänger den tillfälliga lagen, så att vi har stabilitet i migrationspolitiken. Samtidigt inväntar vi arbetet i EU som innebär att fler länder tar ansvar. Under den tiden så tycker jag att det är rimligt att barn och föräldrar får återförenas, säger statsminister Stefan Löfven i Aktuellt.

Men då har ni alltså ändrat er på den punkten.

– I den delen, ja. Jag tycker att det är en rätt mänsklig tanke.

Se mer i klippen ovan och hela intervjun i Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet