Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är inte bara politiker som får sitta på den berömda soffan i talmansrummet. Foto: Helin Pakdemir/SVT

Välkommen till ”partiledarsoffan” – här håller talmannen sina berömda rundor

Publicerad

Det var i somras som Stefan Löfven meddelade att han skulle avgå innan valrörelsen 2022. Och rikdagens talman Andreas Norlén får återigen inleda processen att hitta en ny statsminister.

Vi har sett det på tv: Kaffe, kakor och så lite politik på det. De omtalade fikastunderna kan ha haft en central roll i det som gjorde att Andreas Norlén gick från att vara ett okänt ansikte utanför de politiska kretsarna till att bli kanske den mest välkände talmannen Sverige haft. 
 
Men vad får inte sägas i dessa samtalsomgångar som talmannen håller med partiföreträdare? Vad tycker talmannen själv om fikat? Och vad är det konstigaste som har hänt?

  • Om den sittande statsministern avgår eller förlorar en statsministeromröstning efter ett val ska talmannen lägga fram ett nytt förslag till statsminister för omröstning i riksdagen.
  • Innan talmannen lägger fram ett sådant förslag ska han samråda med företrädare för riksdagens partigrupper, i praktiken oftast partiledarna.
  • Det innebär att talmannen diskuterar med partiföreträdarna i tur och ordning, samtal som kallas för ”talmansrundor”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.