Socialdemokraternas Stefan Löfven var först ut i den tredje talmansrundan. Foto: Claudio Bresciani / TT

Stefan Löfven: ”Det handlar om att ge och ta”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas Stefan Löfven var först ut i den tredje talmansrundan.
– Det enda sättet att komma ifrån dagens låsning i svensk politik är att bryta blockpolitiken, sa han på presskonferensen efter samtalet.

Det var väl knappast något förvånande som blev sagt efter samtalet med talmannen. Stefan Löfven fortsatte trycka på ett blocköverskridande samarbete.

– Inget av de traditionella blocken har majoritet, därför bör den här blockuppdelningen inte ligga till grund för regeringsbildningen. Vi ser i stället att det bästa för Sverige vore ett blocköverskridande samarbete.

Beredd att kompromissa

Samtidigt säger han att han är medveten om att Socialdemokraterna kommer att behöva kompromissa för att kunna genomföra ett sådant samarbete.

– Skulle en sådan förhandling att påbörjas kommer jag och det partiet jag leder att vara öppna och lyssna.

”Ge och ta”

Stefan Löfven påminner om att mandatfördelningen fortsätter att se likadan ut: Det rödgröna blocket är större än det borgerliga. Ändå räcker det inte, och därför är det enda alternativet att bryta blockpolitiken, menar han.

– Det här handlar inte om att någon ska få som man vill, det handlar om att ge och ta.

Sjöstedt: Löfven bör få uppdraget

En av dem som vill att Stefan Löfven ska sonderingsuppdraget och så småningom bilda regering är Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt, det sade han efter sitt möte med talmannen på förmiddagen.

– Vänsterpartiet är en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag. Med det är det också självklart för oss att ha politiskt inflytande.

Jonas Sjöstedt menar att det finns olika lösningar som han kan se framför sig.

– Man kan tänka sig olika konstellationer i regeringen, olika konstellationer för att få igenom sin statsbudget.

Han säger att V går in i processen med ”väldigt öppet sinne” för att hitta lösningar.

– Jag räknar med att om Löfven får det här uppdraget så kommer vi att kallas till mer formella samtal. Vårt mål i de samtalen kommer att vara att uppnå betydande politiskt inflytande, att vi kan genomföra konkreta samhällsreformer som ökar jämlikheten i det svenska samhället.

MP stöder Löfven

Även Miljöpartiet vill se Stefan Löfven som ansvarig för sonderingsuppdraget.

– Utifrån valresultatet tycker vi fortfarande att det är Stefan Löfven som är den naturliga statsministern och vi förordar att han får uppdraget att sondera för en regering, säger språkröret Isabella Lövin.

Miljöpartiet passar också på att berömma två av allianspartierna.

– Vi är mycket glada över att Centerpartiet och Liberalerna har stått upp för det man har sagt under hela valrörelsen, säger hon om att partierna vägrat ta stöd av Sverigedemokraterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet