C-ledaren Annie Lööf och statsminister Stefan Löfven (S) i september förra året. Foto: Pontus Lundahl/TT

Stefan Löfven: Har ett bra samarbete med Centerpartiet

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) välkomnar Centerledaren Annie Lööfs besked att partiet kan tänka sig stödja Socialdemokraterna också efter nästa val.

”Vi har och har haft ett bra samarbete”, skriver statsministern i en kommentar till SVT Nyheter.

Centerpartiet kan tänka sig att stödja Socialdemokraterna även efter valet nästa år, och också sitta i en gemensam regering. Däremot kommer man inte att ingå i en ny, borgerlig regering så länge Moderaterna är beredda att budgetförhandla med Sverigedemokraterna. Det sa Centerpartiets ledare Annie Lööf i en intervju med Expressen i veckan.

Statsminister Stefan Löfven är positivt inställd till ett fortsatt samarbete.

”Vi har och har haft ett bra samarbete med Centerpartiet i ett svårt parlamentariskt läge. Men också efter nästa val kommer det att behövas samarbeten för att ta Sverige framåt. Vi socialdemokrater går till val själva. Vi kommer även efter valet att söka samarbeten med partier som vill lösa samhällsproblemen, står upp för alla människors lika värde och som vill bygga ett starkare och tryggare Sverige. Hur det blir efter nästa val är upp till väljarna”, skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

”Ganska nöjd”

I intervjun med Expressen sa Annie Lööf att Centern är ganska nöjd med den position man har i det politiska landskapet som uppstod efter valet 2018.

– Centerpartiet går inte till val på att sitta i opposition och inte få något gjort. Vi kommer självklart gå till val på att sitta i regeringsställning, säger hon och tillägger:

– Vi är beredda att sitta i regering med både Socialdemokrater och Moderater. Det som styr oss efter nästa val handlar om vilka centerpartistiska politiska områden som vi får igenom, hur de andra partierna ställer sig till samarbete med ytterkanterna och valresultatet.

Liberalerna lämnar januariavtalet

I förra veckan berättade Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att hennes parti vill se en borgerlig regering hösten 2022 och därmed kommer lämna januariavtalet.

Enligt Nyamko Sabuni utesluter partiet en regering där Sverigedemokraterna ingår, men partiet kommer att samtala med alla riksdagspartier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.