Talman Andreas Norlén tar emot Stefan Löfven (S) Foto: Anders Wiklund, TT

Stefan Löfven: ”Jag är redo att låta mig nomineras till statsminister”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister och därmed gå till omröstning på fredag, sade Stefan Löfven (S), efter mötet med talmannen. Vänsterpartiets hot om misstroendeomröstning ville Löfven inte kommentera.

– Det måste V ta ansvar för, sade Löfven.

Enligt Stefan Löfven ligger överenskommelsen med MP, C och L fast.

– I stort har vi nu en politik som kan ta Sverige framåt.

Regeringsbildningen

Kan förhandla med V i andra frågor

Samtidigt öppnade Stefan Löfven för att Vänsterpartiet i framtiden kan vara med i förhandlingar om andra frågor.

– Vänsterpartiet har möjlighet att förhandla med regeringen på alla områden som inte omfattas av avtalet med L och C, sade Stefan Löfven.

Löfven fick frågor om vad han erbjudit Vänsterpartiet.

– Jag har inte förhandlat om överenskommelsen. Vi har samtalat om vår relation. Jag har aldrig jämställt V med SD, sade S-ledaren.

Jonas Sjöstedt har på sin presskonferens tidigare under onsdagen sagt att det finns en uppgörelse mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, där de ska ha utrett ett antal punkter som bägge partierna har godtagit. En intern överenskommelse som inte kommer att publiceras.

Då Löfven får frågor om det hemliga avtalet säger han att det är ett sidospår och att det väsentliga är januariavtalet mellan S, C, L och MP. Samtalen med Vänsterpartiet rör frågor som inte har med januariavtalet att göra menar Löfven.

– Hur de samtalen antecknas eller på annat sätt präntas ned, det är en helt annan fråga och det rör inte det här överhuvudtaget, sade Löfven.

Prisade samarbetet

Vid 13-tiden framträdde Stefan Löfven tillsammans med talman Andreas Norlén i samband med att talmannen meddelade att han kommer att nominera Löfven till statsminister inför omröstningen i kammaren på fredag.

Löfven prisade vid presskonferensen sina kolleger i överenskommelsen.

– Sveriges förutsättningar är goda. Vi har en stark arbetsmarknad, vi har överskott i statens finanser och nu också en parlamentarisk grund som kan ge en handlingskraftig regering, sade Stefan Löfven.

– Andan av brett samarbete och samförstånd är värdefull för Sverige.

Samtidigt sade Löfven att han kommer att stå upp för de rödgröna reformerna från förra mandatperioden. 

”Det är Vänsterpartiets ansvar”

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt hotar med en misstroendeomröstning mot regeringen om förslag om marknadshyror och försämringar av arbetsrätten läggs fram, men det hotet ville inte S-ledaren kommentera.

– Hur V väljer att agera i olika situationer det måste V ta ansvar för sade Löfven.

På fredag röstar riksdagen om Stefan Löfven som statsminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet