Stefan Löfven och Ulf Kristersson ser inte ut att få mycket julledighet i år. Foto: Henrik Montgomery/TT

Stefan Löfven och Ulf Kristersson kommenterar talmannens beslut

Uppdaterad
Publicerad

Stefan Löfven och Ulf Kristersson säger att de kommer att tillbringa de närmaste dagarna med att försöka lösa regeringskrisen. De båda partiledarna har fått i uppgift att samla på sig stöd för sina egna kandidaturer, så att Sverige kan få en statsminister i mitten av januari.

Talman Andreas Norlén skrädade inte på orden när han på onsdagen höll presskonferens om regeringsbildningen.

– Det måste vara slut med resultatlösa diskussioner. Nu krävs konkretion, konstruktivitet och kompromisser, sa han och uppmanade partierna att hitta en lösning under julledigheten.

Regeringsbildningen

De har till 16 januari på sig, då hålls nästa statsministeromröstning.

– Det har redan gått lång tid – men en stor del av hösten präglades av att i princip inga positioner förflyttades, och inga sakpolitiska förhandlingar ägde rum. Därför efterfrågar många, trots allt, mer tid, säger Norlén.

Ska avrapportera under julledigheten

Socialdemokraternas Stefan Löfvén och Moderaternas Ulf Kristersson ska få de närmaste veckorna på sig att samla stöd för de egna kandidaturerna och behöver avrapportera till talmannen under tiden.

De båda partiledarna tycks välkomna Norléns senaste plan.

”Jag har tagit del av talmannens beslut, och vi kommer naturligtvis göra allt vi kan under helgerna för att en så bra borgerlig regering som möjligt ska kunna väljas i januari. Jag kommer att delrapportera till talmannen den 28 december hur det arbetet fortskrider”, uppger moderatledaren Ulf Kristersson i ett skriftligt uttalande.

Även Stefan Löfven säger att han kommer att tillbringa den närmaste tiden med att se till att Sverige får en regering.

”Det är bra att talmannen har en tydlig plan framåt och att processen fortsätter för att Sverige ska få en regering på plats så snart som möjligt. Jag kommer att använda tiden till att göra allt jag kan för att Sverige ska få en handlingskraftig regering”, uppger Stefan Löfven i en skriftlig kommentar.

”Bra med tydligt uppdrag”

Också Centerledaren Annie Lööf kommenterar beslutet i ett skriftligt uttalande:

”Sverige behöver en regering och det är klokt av talmannen att hantera den tredje statsministeromröstningen med eftertänksamhet och varsamhet. Det är bra att talmannen ger Kristersson och Löfven, M och S, som statsministerkandidater ett tydligt uppdrag inför denna avgörande omröstning”.

Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson skriver:

”Från Sverigedemokraternas sida anser vi att man kunde skyndat på processen ytterligare och genomfört en statsministeromröstning innan jul. Om de övriga partierna menar allvar med att ta ansvar för Sverige och om man vill formera ett stabilt regeringsunderlag, så bör de rimligen utnyttja den extra tid som talmannen nu givit dem till att bjuda in även Sverigedemokraterna till bordet och åtminstone lyssna på våra förslag.”

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin och Isabella Lövin säger sig vara beredda att vara en aktiv del i förhandlingarna.

”Nu behövs konstruktiva och konkreta samtal mellan partierna. Vi är beredda att vara en aktiv del i de förhandlingar som krävs för att Sverige ska kunna få en handlingskraftig klimatregering som står fast förankrad i den politiska mitten och håller rasismen ute från politiskt inflytande”, skriver de.

Liberalerna har inte velat kommentera beskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet